Katselussa Elisa Viihteen alkuperäissarja Pää edellä – ”ennakkoluulottomuutta ja sopivan härskiä asennetta”

pää edellä promo

Älykästä vessa- ja eritehuumoria? Kuin yliopiston käytäville juuttuneet nörtti-Beavis ja Butt-head?

Kolmesta omalla tavallaan fiksusta mutta sosiaalisilla taidoillaan ja tahdikkuudellaan luokalle jääneistä hahmoista kertova Pää edellä on riittävän rohkea mutta samalla piruilevan älykäs tilannekomedian ilotulitus. Markus, Aarni ja Santtu (Ylermi Rajamaa, Lauri Tilkanen ja Kalle Lamberg) eivät ole tyhmiä, heillä on vain liikaa aikaa ja he ovat (ehkä) liian fiksuja sopiakseen tavalliseen perus-virtasen muottiin. Kolmikon ajatuksenjuoksu on peräisin tietokoneen kanssa naimisissa olevilta nörteiltä ja sosiaaliset taidot sekä käyttäytymisnormit jätkäkulttuurin hikisimmiltä korpimailta. Elämä ei ole tuolla jossain vaan neljän seinän ja oman porukan sisällä (ja lähipubissa). Ajatus ei lennä vaan jumittaa ja tekee outoja toistuvasti kiertäviä kaaria. Nainen on kolmikon kahdelle jäsenelle saavuttamaton käsite.

Lauri Tilkasen esittämä Aarni on Romeo, jolla on säätöä ja charmia naiseen kuin naiseen. Aarni on kuitenkin myös yllytyshullu. Kolmikon sisäinen kemia on kieroutunut ja pakkomielteinen. Mitä vain voi sattua, ja kaikkea myös tapahtuu.

Pää edellä on valinnut ilmaisumuodokseen tilannekomedian, jossa kaikki on mahdollista. Katsojalle vakuutetaan, että homma sujuu toisin kuin katsoja päässään ennakoi. Sovinnaisuuden rajoja pitää rikkoa ja ohilaukaustenkin uhalla huvittavien heittojen tulee olla nopeita ja toistuvan tasaisella syötöllä. Käsikirjoittajilta vaaditaan paljon. Myös näyttelijöiden pitää ”vetää lonkalta”.

Pää edellä alkaa parhaalla mahdollisella ryminällä. Jakso yksi, heti alusta lähtien kaasu pohjaan ja toilettihuumorilla mennään pitkälle. Miten saadaan selville, kumpi maistuu pahemmalta – oksennus vai virtsa. Tottahan asian ympärille kehitellään uskomaton kaaosteoriaa myötäileva peli, jonka voittajan ei tarvitse kumota kitusiinsa oksennusta ja kus*a. Vauhtiin päästyään tapahtumat etenevät lumipalloefektin tavoin ja jakso suorastaan tuhlailee tehokkaita komediaiskuja. Kerrottakoon että peli yritetään voittaa naistenkaadolla – kuten todettua, päähenkilöiden rajoittunut kokemus naissukupuolesta aiheuttaa jo lähtökohtaisesti tilanteelle hykerryttävät odotusarvot. Mikä parasta, odotukset ylitetään kirkaasti.

Toisessa jaksossa meno on pitkäpiimäisempää mutta lopussa kiitos – tai paremminkin triplavedätys seisoo. Kolmas pyörä pettyy kavereiden suunnatessa vesipuistoon seksin-ja viinanhuuruiselle bilereissulle. Kaverusten illanistujaisten huippuhetki, Top Gun, jää väliin. Ennen kaverusten lähtöä bilepaikalle, selvitellään mieltä järkyttävää kakkaongelmaa – kenen pökäle lilluu pöntössä huuhtelemattomana? Vaikka vauhti laantuu ensimmäisestä jaksosta, taitavasti viritetty vedätys viedään maaliin torvet tötteröllä. Varsinainen virtsan-ja pökäleentuoksuinen touchdown!

Kolmannessa jaksossa päästään asian ytimeen – aasialaiset vievät kaverusten pyykkivuorot. Pyykkiäkin on hävinnyt. Sovinnaisuuden rajat unohdetaan lopullisesti ”lievän” ulkomaalaisiin kohdistuvan ennakkoluulon päästessä valloilleen. Kavereilla on sana hallussa mutta kenen joukoissa seisot. Kun mukaan sotketaan vielä uusnatsit – mielensäpahoittajat voivat pahoitella muiden ohjelmien parissa.

Pää edellä osoittaa ennakkoluulottomuutta ja sopivan härskiä asennetta. Älykästä kakka- ja eritehuumoria, kyllä vain ja palleaisku osuu kipeästi nauruhermoon. Ylermi Rajamaa ja Kalle Lamberg ovat rooleissaan aivan mainioita. Totaalisen sopimattomia ja erillään  ”normaalista” elämästä mutta liian fiksuja haudattavaksi kortistoon. Lauri Tilkasen esittämässä hahmossa on haastavasti ristiriitaisuutta – ulkonäköä ja viehätyskykyä on vaikka myyntiin laitettavaksi mutta ei minkäänlaista tavoitteellisuutta tai elämän punaista lankaa. Kun huono karma vielä seuraa kolmikkoa kuin se kuuluisa apina olkapäällä, ei voi lainata muuta kuin kuuluisan taiteilijan sanoja; ”I think that God’s got a sick sense of humor and when I die I expect to find Him laughing” (Blasphemous rumours-Martin Gore/Depeche Mode).

 

Kuvahaun tulos haulle pää edellä elisa viihde

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone