”Karin Smirnoff pystyy nostamaan painajaismaisen tarinan valon puolelle” – arvostelussa armoton romaani kotikylän salaisuuksista

Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo – Tammi 2021

Lähdin veljen luo on palkitun ruotsalaisen kirjailija-yrittäjä Karin Smirnoffin ensimmäinen osa trilogiasta, joka käsittelee yhden yhteisön salattuja edesottamuksia Länsi-Pohjan köyhässä ja eristäytyneessa, fikstionaalisessa, kylässä. Kaksi muutakin osaa ovat jo ilmestyneet.

Smirnoff on kirjoittanut tarinan pitkälti Länsi-Pohjan ruotsin murteella. Olemme myös suomalaisille tutun meän-kielen vaikutusalueella. Erikoiskiitos lankeaa suomentajalle Outi Mennalle, joka on kekseliäästi ja osuvasti etsinyt suomenkielestä sanoja, jotka kuvastavat Länsi-Pohjan murteen monisävyisyyttä.

Tarina alkaa siitä, kun jonnakippo saapuu kotikyläänsä. Hän on  päättänyt pelastaa kyläänjääneen veljensä viinan kiroilta. Veli, nimeltään brorkippo, on viinahuuruissaan ja likaisen hoitamaton kotitalo huokuu pahoja enteitä.

Smirnoff ei käytä pilkkuja, ihmisten nimet hän kirjoittaa pienellä yhteen; ingermarklund, janakippo. Kielenkäytön omituisuudet sulavat kertomuksen painajaismaiseen maailmaan heti ensimmäisten sivujen aikana.

Köyhän kylän menneisyys on täynnä salattuja suhteita, insestiä, väkivaltaa, pettymyksiä, murhia ja pedofiliaa. Mutta Smirnoffin tapa kuvata hurjiakin asioita lakonisen asiallisesti, joskus jopa sarkasmin kautta, tuo synkätkin asiat oivaltavan parantavasti lukijan eteen.

Smirnoffin teksti viiltää analyyttisen armottomasti epätäydellisten ihmisten epätoivoon ja selviytymistaisteluun. Tuntuu kuin läheisyys, kosketus, arvonanto ja rakkaus olisivat kiellettyjen asioiden listalla.

Janakippo saa työpaikan vanhusten hoitokodista, brorkippo yrittää vähentää juomista ja haaveilee rakkaudellisesta elämästä. Janakippo sinkoutuu intohimoiseen suhteeseen paikallisen puolihullun taiteiljan kanssa.

Kirjan edetessä yhä uusia salaisuuksia janakippon menneisyydestä paljastuu. Kuka oli kenen isä? Kuka kenen äiti? Kuka tappoi naapurinsa, kuka itsensä. Menneisyys on täynnä väkivaltaa.

Jostain kummallisesta syystä kirjailija Karin Smirnoff pystyy nostamaan painajaismaisen tarinan valon puolelle. Lopussa lukija huokaa, nyökkää ja jää miettimään elämän raadollista kulkua. Ja sitä, että koskaan ei kannata luovuttaa. Ainakaan rakkaudesta.

Teksti Jussi Wahlgren, kuva Johan Gunseus

Lähdin veljeni luo on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele näyte täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone