Kari Peitsamo: Jatsin Syvin Olemus

peitsamo

Kari Peitsamo, tuo kotimaisen roots-pubrockin Elvis, julkaisi Juice Leskisen avustamana ensimmäisen sinkkunsa vuonna 1977. Kauppaopiston naiset oli välitön hitti ja biisi voitti aikoinaan mm. Soundin lukijaäänestyksessä ”vuoden biisi” -kategorian. Luonnollisesti Love Records halusi lisää, Peitsamo ja Ankkuli tekivät ensin EP:n ja kokopitkä albumi Jatsin Syvin Olemus ilmestyi vielä samana vuonna. Tosin levyllä soittavat lähinnä Juice Leskisen silloisen orkesterin rytmiryhmä, syystä tai toisesta.

Svart Recordsin vinyylinä uudelleen julkaiseman levyn A-puoli on edelleen täyttä timanttia. Tiukasti soittava ryhmä heittelee Peitsamon johdolla pelkkiä klassikoita. A-puoli koostuu lähinnä EP:n materiaalista. Kauppaopiston naiset ei ole edes levyn paras biisi. Leikittelevä Soft ice, reipas Dr. Feelgood -henkinen rytmiblues Jaana S., pop-hitti Uskon Beatleksiin, suorastaan hervoton Stop shake honey go, kuivan groovaava Lähde autoretkelle suureen etelän kanjoniin ja ”uuden aallon Woody Guthrie”-hekumointi Country-hai ovat aivan ylittämätöntä peruskauraa. Riisuttua ja lyriikan osalta pirskahtelevan irtonaista hekumointia.

Levyn B-puolikkaan siivuissa soittotyöskentely ei ole yhtä tiukassa paketissa mutta mahtiviisut kuten Renttu-rock, Termiittiblues ja Osasto 440 ovat jotain aivan muuta. Peitsamon pelkistetty tyyli toimii ja paljaaksi riisutut sovitukset työstävät todellisia iskupaloja toisensa jälkeen. Tuloksena on myös muutamia kotimaisen lo-fi -musiikin ikimuistoisimpia hetkiä. Jos Peitsamo ja Peitsamon lyriikat ovat vierasta kokemusaluetta, Jatsin Syvin Olemus vinyyliversiona on paras tapa tutustua kotimaisen perushöyläyksen todellisen mestarin laajaan tuotantoon.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone