Kari Hietalahti ja Tommi Korpela tekivät uudenlaisen kalastuskirjan: ”Tavoitteena on muuttaa perhokalastuksen hankala maine”

Näyttelijäkaverukset Kari Hietalahti ja Tommi Korpela perehtyivät perhokalastukseen kymmenen vuotta sitten. Molemmista tuli intohimoisia perhokalastajia.

Vuosien varrella Hietalahti ja Korpela ovat tutustuneet perhokalastuksen saloihin, satoihin harrastajiin ja kuulleet ohessa hurjan määrän kalajuttuja.

Nyt he ovat julkaisseet Perhokalastuksen jäljillä -kirjan, josta on saatavana myös e- ja äänikirjaversiot. Kyseessä on täysin uudenlainen kalastuskirja.

9789520413699_frontcover_final

”Tavoitteena oli tehdä kirja, jota on kiva lukea ja jonka ääreen on kiva palata. Halusimme tehdä kirjasta viihteellisen, koska meidän mielestämme perhokalastus on hauska laji”, Kari Hietalahti sanoo.

Vaikka kirja opettaa heittämään siimaa ja tekemään kunnon ottiperhon, niin sen pääasiallisena tavoitteena on muuttaa perhokalastuksen hankala maine ja tehdä siitä helpommin lähestyttävä.

”Perhokalastuskirjat ja -lehdet ovat monesti aika tieteellisiä. Pyrimme siihen, että kirja ei välitä perhokalastusta niin mystisenä kuin sitä pidetään. Kaikki oppivat ja pystyvät perhokalastamaan halutessaan.”

Hietalahden mukaan perhokalastuksen viehtymys perustuu ”mysteerisen koodin ratkomiseen”, eli miksi kala syö?

Hietalahti ja Korpela haastattelivat kirjaa varten lukuisia perhokalastajia. Myös  naiset pääsevät kertomaan, mikä lajissa viehättää.

Monella hyvällä kalastajalla asiat tulevat selkärangasta. Hietalahti ja Korpela laittoivat haastateltavat pohtimaan asioita perin pohjin.

”Haastattelimme monia asiantuntijoita ja teimme heille mahdollisimman tyhmiä kysymyksiä. He joutuivat menemään alkulähteille, että mistä koko lajissa on kyse ja miksi he ovat siinä niin hyviä.”

Yksi haastatelluista on näyttelijä Jasper Pääkkönen, joka tunnetaan kalastuksen ja luonnon suurena puolestapuhujana.

”Jasper perhokalasti ensimmäisen lohensa 13-vuotiaana. Väitämme, että hän on Suomen paras lohenkalastaja”, Hietalahti kehuu.

Hietalahden mukaan perhokalastuksessa ei ole yhtä oikeaa totuutta, mutta kirjasta asiat esitetään monesta eri kantista.

”Vinkkejä löytyy varmasti kirjasta, jos niitä haluaa ottaa vastaan. Mestarikalastaja saa aina kaloja, joten hän tekee pakosti jotain oikein.”

Perhokalastaja sulaa luontoon kuin sokeripala kuumaan kahviin, kuten kirjailija Tomi Kontio on todennut. Hietalahden mukaan kalan saaminen ei ole se pääjuttu, vaan kyseessä on kokonaisvaltainen kokemus, joka on muuttanut häntä ihmisenä.

”Vaikka kalastamaan mennään porukalla, itse kalastus tapahtuu yksinään. Sen jälkeen kokoonnutaan nuotiolla. Siellä kukaan ei tiedä välttämättä toistensa ammatteja. Paitsi tietysti meidän näyttelijäapinoden”, Hietalahti heittää.

Juttu jatkuu kuvan alla…

hietalahti
Kari Hietalahti

Visuaalisesti näyttävässä kirjaan on koostettu perhokalastajien karikatyyrejä ja arkkityyppejä kaiken tietävästä zen-mestarista kosken partaalla tallustelevaan turinaukkoon. Hahmojen kuvituksesta vastaa Mr. Lordina tunnettu Tomi Putaansuu. Kirjassa on myös Suomen tunnetuiman kalapiirtäjän Sakke Yrjölän piirroksia.

Hietalahti ja Korpela tutustuivat perhokalastukseen kymmenen vuotta sitten tehdessään Kenraali Pancho ja pojat Pohjoiskalotilla -televiosarjaa Neloselle. Siitä tuli heille loppuelämän mittainen elämäntapaharrastus.

”Emme tajunneet lajista aluksi mitään. Onneksi saimme oppia mestareilta ja kuuntelimme heitä nöyrästi. Kun aloitimme perhokalastuksen kymmenen vuotta sitten, olimme kalastavia näyttelijöitä. Nyt olemme perhokalastajia, jotka näyttelevät.”

Perhokalastuksen jäljillä on saatavana myös e-kirjana ja Korpelan ja Hietalahden lukemena äänikirjana. Lue näyte täältä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone