Kaikki synnit -sarjassa näyttelevä Laura Malmivaara on innokas lukija ja kirjoittaja

Laura Malmivaara näyttelee Kaikki synnit -sarjan toisella kaudella karismaattista Anu Leinosta, jonka johtama hurmoksellinen Millennium-naislahko herättää paheksuntaa Varjakan kunnan lestadiolaisyhteisössä.

Malmivaara pitää sarjan lähetysmistapaa onnistuneena.

”Yhteisöissä on helposti yksi totuus, mutta tässä sarjassa ei ole mustavalkoista ajattelua. Kaikki ihmiset esitetään kiinnostavasti inhimillisinä ihmisinä”, hän kiittelee.

Hän tunnistaa sarjasta useita tärkeitä teemoja, joiden kanssa ihmiset joutuvat elämään ja kamppailemaan.

”Minulle nousi päällimäisenä mieleen puhutattomuuden teema. Etenkin sellaiset parisuhteet, joissa joudutaan arvuuttelemaan, mitä toisen päässä liikkuu ja joissa pidetään yllä jotain sellaista, joka on vaarassa romahtaa. Mutta toisin kuin monet sarjan hahmoista, minun roolihenkilöni sanoo asiat suoraan.”

Malmivaara on tuttu lukuisista tv-sarjoista ja elokuvista, kuten Sorjonen, Kotikatu, Levottomat ja Bullets.

Hän on toiselta ammatiltaan valokuvaaja. Tällä hetkellä Malvivaara valokuvaa ja näyttelee yhtä paljon.

Hän on opiskellut valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa. Monet hänen asiakkastaan ovat kirjakustantamoja. Kirjailijakuvien lisäksi hänen otoksiaan on ollut lukuisissa kirjoissa.

”Kirjailijat eivät lähtökohtaisesti tykkäää siitä, että heitä kuvataan. Monet heistä suorastaan ahdistuvat kameran edessä. Mutta koska olen tottunut tilanteeseen, osaan hälventää heidän pelkoa. Kirjailijoiden kuvaaminen on siinä mielessä luontevampaa, että ei tarvitse ilmehtiä väkisin kameran edessä, kuten esimerkiksi näyttelijöiden heitä kuvatessaan.”

Myös lukeminen ja kirjoittaminen ovat tärkeitä Malmivaaralle. Hän kuvaileekin itseään innokkaaksi mutta verkkaiseksi lukijaksi.

Hän lukee mieluiten uutta kotimaista kaunokirjallisuutta. Käännöskirjoihin hän kajoaa hyvin harvoin.

”Pian aloitan tuttavani Jenni Kokanderin esikoisteoksen Sukupuuttoon kuolleiden planeetta. Myös uusi Hotakainen odottaa vuoroaan. Lisäksi kuuntelen äänikirjana Antti Holman uusinta Kaikki elämästä(ni), mutta nauran sitä kuunnellessa niin paljon, että minun on annosteltava sitä pienempiin pätkiin. On hienoa, että Holma lukee kirjansa itse. Juuri se tekee siitä kuuntelemisen arvoisen”, Malmivaara kehuu.

Malmivaara on myös itse lukenut äänikirjoja. Sen myötä arvostus äänikirjojen lukijoita kohtaan on noussut.

”Se on tyystin oma taitonsa, että tekstin saa ulos sopivan neutraalisti, mutta samalla ilmekkäästi.”

Klassikkokirjakseen Malmivaara nimeää Richard Yatesin ihmissuhderomaanin Revolution road, josta tehtiin vuonna 2008 samanniminen elokuva

”Kirja on aivan loistava. Se on vahva amerikkalainen avioliittokuvaus. Tykkään erityisesti ihmisuhdekirjoista. Dekkarit ja elämäkerrat eivät kiinnosta niinkään.”

Taiteen moniottelija nauttii myös kirjoittamisesta. Oma kirja odottaa tuloaan.

”En ole julkaissut vielä esikoiskirjaani, mutta ehkä me palaamme tähän aiheeseen” myöhemmin, hän vastaa myhäillen.

Laura Malmivaara näyttelee Kaikki synnit -sarjassa Millennium-liikkeen johtajaa. Naisliike herättää paheksuntaa pienessä Varjakan lestadiolaiskunnassa- ”Roolihahmoni tuo Varjakkaan sopivaa vastakkainasettelua ja muutosvoimaa. Liike liittyy vuosituhannen vaihteeseen, jolloin ihmisillä oli halu uuteen aikaan. Siitä alkoi naisten voimaantuminen. Naiset alkoivat luottaa itseensä”, Malmivaara sanoo.

Kaikki synnit -sarjan toinen kausi on katsottavissa Elisa Viihde Aitiossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone