Kaikki synnit -sarjan käsikirjoittaja Merja Aakko: ”Kaunokirjallisuus on minulle sekä nautintoaine että luovuuden polttoainetta”

Oululainen Merja Aakko on käsikirjoittanut suosittua Kaikki synnit -sarjaa yhdessä Mika Ronkaisen kanssa. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli häntä kirjojen tiimoilta.

Hei. Kaikki synnit -sarjan toinen kausi sai juuri ensi-illan. Millaisen vastaanoton uusi kausi on saanut?

Hienon. On ollut mukava kuulla, että moni sarjan fani on pitänyt uutta
kautta ykköskauttakin parempana – rosoisempana ja rohkeampana ja
vaikuttavampana.

Millaista kirjallisuutta luet? Millainen lukija olet?

Luen eniten romaaneja ja lyriikkaa. Kaunokirjallisuus on minulle sekä
nautintoaine että luovuuden polttoainetta. Jonkin verran pyrin kehittämään itseäni lueskelemalla myös psykologiaa ja filosofiaa käsittelevää tietokirjallisuutta ja oman alani asiatekstejä. Minulla on sängyn vieressä ja olohuoneessa muutama kirja aina luvussa, kännykässä myös.

Olen utelias mutta nirso lukija. Jos teos ei ala lunastaa odotuksiani muutaman kymmenen sivun jälkeen, jätän sen surutta kesken. En enää ahdistu kuten nuorempana siitä, että laatukirjallisuutta on niin paljon. Käytän lyhyen ihmiselämäni sellaiseen kirjallisuuteen josta aidosti innostun. Kaikkea en ennätä kuitenkaan lukea. Tykkään painetuista kirjoista, mutta esimerkiksi tietokirjoja kuuntelen aika sujuvasti äänikirjoina. Joitain teoksia olen ahmaissut e-kirjoina, kun en ole malttanut odottaa saavani paperista versiota käsiini.

Mitä kirjaa luet tällä hetkellä?

Anni Kytömäen Kivitaskua, Eeva Kilven runokokoelmaa Perhonen ylittää
tien. Äänikirjana kuuntelen Antti Holman lukemana hänen Kaikki
elämästäni
.

juttu jatkuu

Merja Aakko kävi helmikuussa toisen Kaikki synnit -kauden kuvauksissa Koppanan leirikeskuksessa Oulussa

Mitkä ovat omia lempiklassikoitasi?

Luen nykyään todella vähän kanonisoituja klassikkoja enkä palaa juuri mihinkään kirjaan uudestaan. Opiskeluvuosina rakastuin Thomas Mannin novelliin Kuolema venetsiassa, se kuvasi herkästi kiellettyä intohimoa ja kuoleman lähestymistä. Aino Kallaksen Sudenmorsian on jalokivi. Nostaisin klassikoksi myös esimerkiksi Pirkko Saision Pienin yhteinen jaettava -romaanin, joka on vähälle huomiolle jäänyt helmi hänen tuotannossaan. Rakastuin myös Anu Kaipaisen Arkkienkeli Oulussa -romaaniin, sekin on menestystään suurempi kirja.

Haaveiletko omasta romaanista?

Vähemmän kuin joitain vuosia sitten. Teen sen kyllä kun ehdin!

Mitä muuta sinulle kuuluu tällä hetkellä?

On ihanaa kun on syksy! Iltaisin poltan pönttöuunissa klapeja ja juon teetä litrakaupalla. Päivät kuluvat kirjoittaessa, luomme parhaillaan Mika Ronkaisen kanssa Kaikkien syntien kolmatta kautta.

Kaikki synnit -sarjan molemmat kaudet ovat katsottavissa Elisa Viihde Aitio -palvelussa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone