JP Koskinen kirjoittaa dekkarin vuoden jokaiselle kuukaudelle – arvostelussa sarjan kuudes osa Kesäkuun kalmantanssi

JP Koskinen – Kesäkuun kalmantanssi (Crime Time 2020)

JP Koskinen on ottanut haasteellien tehtävän kirjoittaa kaksitoista dekkaria, yhden vuoden jokaista kuukautta kohden. Kalmantanssi on sarjan kuudes osa.

kansi_1704Sarjassa seurataan Tulikosken suvun tapahtumia, usein hämäriä ja tulenarkoja sattumuksia. Samalla Koskinen lomittaa suvun tarinan sekaan varsinaisia rikoksia, joita entinen rikotutkija Kalevi Arosuo ja veljenpoikansa Juho Tulikoski yhdessä tutkivat. Heillä on kaupungin ainoa yksityisetsivätoimisto. Tapahtumat sijoittuvat Hämeenlinnan pikkukaupunkiin.

 

 

Arosuo on vanha ja jämäkkä, kovaotteinen ex poliisi, jolla on salaisuuksia menneisyydessään. Ja Tulikoski on nuori, nenäkäs ja alati vitsaileva, sarkastinen kiusankappale. Mutta yhteistyö toimii.

Tulikosken suvun ylioppilasjuhlista siirrytään varsinaiseen asiaan. Janne Ikävalko on kadonnut. Hänen vaimonsa ei halua sotkea poliisia asiaan, koska hänen isänsä on vaikutusvaltainen ja arvostettu mies Hämeenlinnassa. Niinpä etsiväkaksikko saa tehtäväkseen selvittää mitä velkakierteessä sinnittelevälle Jannelle on tapahtunut.

Arosuo ratkoo mielellään myös menneitä, selvittämättömiä rikoksia. Kohta veljenpoika Juho saa jo toisen toimeksiannon. Aikoinaan Malesian tsunamissa menehtyneiden uhrien yksi perheenjäsen haluaa selvyyttä vaimonsa ja lapsensa menehtymisestä.

Koskinen osaa kirjoittaa vetävästi ja sujuvasti. Hän kuvailee henkilöitään paljolti dialogin kautta ja ankara sarkasmi ja loputon humoristinen mielikuvitus tekevät Koskisesta virtuoosimaisen sanataiturin.

Hämeenlinnan tutut maisemat piirtyvät myös lukijalle elävästi ja todentuntuisesti. Laitapuolen kulkijat, koronkiskurit ja pikkukaupungin silmäätekevät sotkeutuvat Koskisen rikosvyyhdeissä onnistuneesti yhteen. Veljenpoika Juhon elämässä myös romantiikalla on osansa. Tosin vielä arkisen kevyesti, mutta ehkä lupaavan toiveikkaasti.

Arosuo ja Tulikoski selvittävät rikokset, eikä ruumiilta säästytä. Tsunamin epäselvät tapahtumat saavat myös uutta näkökulmaa.

J.P. Koskisen suuri kirjoitusurakka on puolivälissä. Hänestä on kehittynyt todellinen jännityksen mestari. Kalmantanssissa Koskinen myllertää ja sekoittaa lukijan maailmaa aina viimeisen sivun viimeiselle riville asti.

Teksti: Jussi Wahlgren. Kuva: Toni Härkönen

Lue näyte Kesäkuun kalmantanssista. Saatavana myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone