Jens Lapidus: STHLM DELETE

kansi lapidus

Jens Lapidus: STHLM DELETE, Like 2015, 477s

Parasta dekkarikirjallisuutta

Kun Jens Lapidus julkaisee uuden romaanin, ovat lukijoiden odotukset korkealla. Niin tälläkin kertaa. Ja kuin ihmeen kautta, tai raudanlujan ammattitaidon takaamana, Lapiduksen Stockholm Delete jopa ylittää odotukset.

Vuonna 2011 ilmestynyt Stockholm Noir-sarjan viimeinen, kolmas osa, Luksuselämää oli jo ilmiömäisen hienoa rikoskirjallisuutta – mutta STHLM DELETE, erinomaisen järisyttävä lukukokemus.

Tapaamme taas Emelien ja Teddyn. He tulivat jo tutuksi Luksuselämästä. Vastahakoinen yhteistyöpari kohtaa jälleen väistämättä. Värmdön saarelta saapuu varashälytys, mutta kyse ei olekaan kesämökkimurrosta. Rikospaikalta löytyy pahasti silvottu ja runneltu uhri.

Huvilan lähistöltä poliisi löytää pahasti loukkaantuneen nuoren miehen, Benjamin. Häntä epäillään brutaalin murhan tekijäksi.

Vastoin esimiestensä nimenomaista käskyä, Emelie ottaa tehtäväkseen Benjaminin puolustuksen.  Ja suureksi hämmästyksekseen Emelie kuulee Benjamilta, ettei tämä aio puhua mitään, ellei Teddyä kutsuta paikalle.

Teddy joutuu kohtaamaan menneisyytensä. Ja siitä kuin muistutuksena siskonpoika Nikola näyttää ajautuvan marginaaliin ja tuhoon, kuten Teddykin oli tehnyt.

Asia selviää sen verran, että Benjamin on Mats Emanuelssonin poika. Mats taas oli mies, jonka Teddy oli kidnapannut vuosia aikaisemmin.

Juonen kuljetus on mestarillista, kirjaa ei tahdo laskea kädestä lainkaan, vaikka se on paksu teos.  Lapidus aikamatkailee menneestä tähän päivään. Erilaisia, radikaalejakin, yhteiskuntaluokkia kuvataan kirurgisen tarkasti. Yhteistä kaikille luokille näyttää olevan edesvastuuttomuus ja moraalin puute, sympatian puute kanssaihmisten kärsimyksistä. Elämää ’pelataan’ rituaalien ja koodien mukaan. Ihmishenki on vain nappula pelilaudalla.

Nimi viittaa kirjan synkkään ja ihmisarvoa alentavaan rikolliseen toimintaan. Lukijan on katsottava pahuutta suoraan silmiin.

Lapidus on mestarikirjoittaja. Ehkä Skandinavian paras. Eikä hän ole vielä lopullista sanaansa sanonut. Jäämme henki kurkussa odottamaan.

Jussi Wahlgren

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone