”Jens Lapidus on onnistunut jälleen sekoittamaan pakan taitavasti” – arvostelussa dekkariuutuus Paratiisikaupunki

Jens Lapidus: Paratiisikaupunki – Like Kustannus, 2021

Ruotsalainen menestyskirjailija Jens Lapidus ei ujostele vaihtaa kirjojensa genreä tai sankarityyppejä. Paratiisikaupunki on täysipainoinen poliittinen trilleri, joka maalaa synkkiä kauhukuvia Ruotsin lähitulevaisuudesta.

Paratiisikaupunki on Järvan kaupunginosa Tukholmassa, joka on ympäröity ´viihtyvyysaidalla´, jotteivat sisäpuolella asuvat rikolliset ja syrjäytyneet pääsisi häiritsemään kantaruotsalaisten elämää.

Kirja alkaa siitä, kun sisäministeri Eva Basarto Henriksson on uskaltautunut pitämään vaalipuhetta Järvan muurien sisäpuolelle. Syntyy levottomuutta, joka kasvaa väkivallaksi ja sisämiministeri ja häntä suojaamassa ollut turvallisuuspoliisi Fredrika Falck kaapataan.

Tarina kerrotaan kolmen eri ihmisen näkökulmasta. Menestynyt somevaikuttaja Nova, nuori kunnianhimoinen uranainen, sotkeutuu Järvan tapahtumiin jäätyään kiinni huumeiden hallussapidosta.

Emir Lund on maahanmuuttaja, entinen ammattinyrkkeilijä ja Järvassa asuva taparikollinen, jota odottaa seuraavan kiinnijäämisen myötä elinkautinen vankeustuomio. Lisäksi Emirillä on munuaistauti ja hän tarvitsee valtion maksamaa dialyysiä säännöllisesti.

Sisäministerin mukana kaapattu Fredrika Falck on Liike-nimisen terroristijärjestön panttivankina ja toimii  äärimmäisissä oloissa terroristien silmälläpidon alaisena vapauttaakseen ministerin.

Emir Lund saa tilaisuuden päästä eroon aiemmista tuomioistaan, jos hän auttaisi viranomaisa Järvan jengimaailman ja uus-natsien ääriainesten ilmiantajana.

Lapidus kuljettaa juonta pirullisen piinaavasti eteenpäin. Hän kirjoittaa selviä, lyhyitä lauseita ja käyttää dialogissaan paljon Tukholman slangia. Päähenkilöt ovat kukin omalla tavallaan raadollisen inhimillisiä ihmisiä, joilla traumat ja pelot hallitsevat päätöksentekoa stressitilanteissa.

Välillä on vaikea tehdä eroa hyvien ja pahojen välillä. Viranomaiset käyttävät laittomia keinoja päästäkseen päämääräänsä siinä missä terroristitkin.

Monipolvisen juonikuvion yllätykset ja käänteet pitävät lukijaa otteessaan loppuun saakka. Ja selviääkö kaikki sittenkään? Kuka oikeastaan on kenen puolella?

Jens Lapidus on onnistunut jälleen sekoittamaan pakan niin taitavasti, että lukijan herpaantumaton jännitys purkautuu vasta viimeisellä sivulla. Jos sittenkään.

Jussi Wahlgren

Kuuntele näyte Paratiisikaupungin äänikirjasta tai lue näyte e-kirjasta täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone