Jane Got a Gun ★★★☆☆

Jane Got a Gun. Ohjaus: Gavin O’Connor . PO: Natalie Portman, Ewan McGregor, Joel Edgerton. 94 min. K16. 2016.

Näyttelijä Natalie Portmanin lempilapsi, karu ihmissuhdelänkkäri Jane Got a Gun, valmistui harvinaisen kuoppaisen taipaleen päätteeksi. Ensin lähti ohjaaja, sitten näyttelijät kuten Michael Fassbender, Jude Law ja Bradley Cooper kävivät kääntymässä ja hylkäämässä projektin. Ison pahan rooliin saatiin lopulta Ewan McGregor, joka onkin roolissaan todellin kusipäänilviäinen. Pääparin väliltä puuttuu kuitenkin jännitettä. Portman on oudon veistosmainen, vaikka roolihahmo onkin kovettanut itsensä kiveksi ankarien kokemusten raapimana. Joel Edgerton on turhan kiltti vaatimaan ja vaalimaan omaansa viimeiseen asti rankalla väkivallalla. Pääparin pitkiin kohtauksiin perustuvassa elokuvassa kaksikon kemiat eivät kipinöi – asiaa voi kutsuta perustavaa laatua alleviivaavaksi ongelmaksi.

Portmanin esittämä äiti matkustaa jälkikasvu mukanaan sotaa karkuun ihmisten hehkuttamaan kultamaahan, jossa McGregorin johtama mulkvistiporukka päättää käyttää naisen hyväuskoisuutta hyväkseen. Naisen pelastaa karmealta kohtalolta rosvojoukon jäsen, ja kaksikosta tulee (kiitollisuudenvelasta?) aviopari. Kun kotipuolesta saapuva sotasankari matkustaa etsimään entistä heilaansa, soppa on valmis. Jostain kumman syysta uusiopariskunta jää asumaan mulkvistijengin reviirille. Aseellisen välienselvittelyn jälkeen Portmanin mies ottaa kehoonsa luoteja, mulkvistit janoavat kostoa ja entinen sotasankariheila pyydetään apuun. Katkeruuden sokaisema sotasankari laittaa pahiksia nippuun ja samalla lämmitellään kuivahtanutta suhdetta.

Portmanin esittämä elämän kolhima nainen ei ole supersankari mutta kuitenkin omapäinen ja sitkeä tapaus. Tarina etenee rauhallisesti, takautumia käyttäen. Elokuvan jännitettä rakennetaan kolmioyhteyteen Portman, entinen heila ja nykyinen aviomies. Nykyinen mies on kylläkin seulaksi  ammuttuna vaaraton, joten katsoja saa jännittää Joel Edgertonin esittämän katkeran exän ratkaisuja – ampuuko kilpailijan ensi näkemältä.

Jännitteitä kehitellään onnistuneesti, räjähtämispisteeseen asti mutta pääparin kemiat eivät ole räjähdysherkällä tasolla. Ohjaaja Gavin O’Connor (Warrior) onnistuu paisuttamaan vaaran tuntua ja syrjäseudun pimeää eksotiikkaa. Kliimaksina elokuvan viimeinen puolituntinen asettaa pääparin todella ahtaaseen rakoon. Elokuvan viime metreille jätetty yllätys syö pahasti elokuvan paisuttelemaa traagista tunnelmaa. Lisäksi loppuyllätys on (mielestäni) täysin turha.

Jane Got A Gun on pahaenteinen ja karu ihmissuhdelänkkäri, jossa miehet ovat pillun perässä juoksevia puoli-ihmisiä ja oikeutta saa vain aseella uhkaamalla. Aineksia paljon parempaan on selkeästi ollut kasassa. Kuitenkin, tarjolla on leffan loppua lukuunottamatta ankara selviytymistarina riittävällä pyssynpaukkeella ja runsailla lajityypin hyväksitodetuilla kliseilla vahvistettuna.

J.A.Kaunisto

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone