Jälleen kerran, Ruotsi matkalla viisuvoittoon? Euroviisujen toisesta semifinaalista löytyy finaalivastusta Ruotsille

eurovision 2017

Suomen putoaminen lauantaisesta Euroviisufinaalista antaa aihetta epäilyille tuomaripelistä ja yleisöäänien peukaloinnista – kuten aina. Suomen siirtyessä laulukuoroon, Ruotsin voiton esteenä on jälleen yksi varteenotettava vastustaja vähemmän.

Jos Suomi ei voita, olisi kohtuullista ettei niin tee myöskään Ruotsi. Vanha viha-rakkaussuhde kahden maan väillä on edelleen taustalla. Ruotsi on kuitenkin todella vahva. Robin Bengtssonin viisuesitys on kaikilta osin takuuvarmaa Ruotsi-laatua. I Can’t go on tarttuu puseroon kertakuulemalla, biisissä on potkua ja imua. Kun pakettiin lisätään vielä nippu kauniita ihmisiä, jotka liikkuvat sujuvasti lavalla,  viisumenestystä on jopa vaikea vältellä.

Ensimmäisestä karsintaerästä jatkoon nousseista kovimman vastuksen Ruotsille tarjoaa Portugalin upea laulelma Amar pelos dois (Salvador Sobral). Myös Kreikka (DemyThis is love) on vahva ja Moldovan (Sunstroke Project – Hey Mamma) saksofonipop on yllätysvalmis paketti.

Tänään torstaina laulettavassa toisessa semifinaalissa laulut aloittaa Serbian
Tijana Bogićevic. Serbian viisukappale In Too Deep on jo ensimmäisestä semifinaalista tuttua kevyttä dancepoppia. Finaalissa vastaavilla aineksillä operoivat jo vaikkapa Kreikka, Kypros ja Azerbaidzan. Ihan kiva mutta onko sittenkään vastusta Ruotsille.

 

Itävallan Nathan Trent on mukavanoloinen nuorukainen, Running on air on mukava poppipala Ed Shreenanin hengessä mutta ei liene finaaliainesta. Makedonian Jana Burčeska on virkistävämpi tapaus ja retroileva tanssipop vetää tanssilattialle mutta finaalipaikasta joutuu taistelemaan usean vastaavan poppinytkyttelyn kanssa. Maltan Claudia Faniello on liikkeellä Bonnie Tylerin 80-luvun tuotannon mieleen tuovalla voimaballadilla. Biisi on vanhahtava mutta erottuu tanssipopin keskeltä.

Romanian Yodel It! on hämmentävä soppa rockia, räppiä ja jodlausta. Tyttö jodlaa ja poika räppää – kyseinen viisu tulee jakamaan kansaa vihaajiin ja tykkääjiin. Reipas tapaus ja noustessaan finaaliin biisi saattaa olla jopa musta hevonen.

Alakonmaat luottaa kauniisti soivaan tyttötrioon. OG3NE kuulostaa hyvältä ja viisussa on gospelia mutta mihin se riittää? Unkarilla on yllättäen esittää todellinen vaihtoehto – vastusta jopa Ruotsille? Etnohenkinen tanssijumppa elää ja hengittää upeaäänisen alfauroksen, Joci Pápain ansiosta. Mies jopa räppää! Allekirjoittaneen papereissa Unkarilla on yksi kisan vahvimmista esityksistä.

Myös Tanskan Australiassa varttunut viisuedustaja Anja onnistuu nostamaan suhteellisen simppelin poppipalan lentoon upealla laulusuorituksella. Where I Am elää myös vahvan kertosäkeen ansiosta. Jos Anja onnistuu livenä yhtä hyvin kuin Puolan finaaliin nostanut Kasia Moś, Tanska saattaa kilvoitella lauantaina viiden parhaan joukossa.

Irlannin Brendan Murray on kuin suoraan poikabändin videolta. Kaunis poika on laitettu hieman pateettisen hempeilyn esittäjäksi. Mutta, nuorukaisen ääni on upea. San Marinolla on heittää peliin patevä laulajakaksikko – amerikkalainen Jimmie Wilson henkäilee biisin alussa kuin Barry White. Yhdessä Valentina Monettan kanssa San Marinon biisi tuo muistumia discon kultakaudelta. Jatkohaaveille vahva ”ehkä”.

Oopperan ja popin ristisiitosta kuullaan Kroatian kisakappaleessa. My friend -nimisen viisun esittäjä Jacques Houdek tekee melkoisen tempun laulamalla duettoa itsensä kanssa! Norjan tukevasti potkiva tanssipala Grab The Moment voisi olla suoraan tanssilistojen kärkipaikoilta. JOWST eli tuottaja Joakim With Steen on kuitenkin väärässä paikassa Euroviisulavalla.

Sveitsin Timebelle luottaa trendikkääseen listapoppiin mutta biisin kohtalo on kasvottomuus. Valko-Venäjän folk-hippiduo Naviband eli Artsjom Lukjanenka ja Ksenija Žuki on piristävä tapaus kaikessa iloluontoisuudessaan ja akustisuudessaan. Ehdottomasti finaaliin yksi hippiduo sopii. Bulgarian Kristian Kostov jatkaa nuorten miesten esiinmarssia. Kuten Irlannin ja Australian kohdalla, luvassa on siloposkisen nuorukaisen hyvällä lauluäänellä esittämää poppislovartia. Ihan kiva mutta ei vastusta Ruotsille. Tosin vedonlyöjien listoilla Bulgaria on mukana kärkikahinoissa.

Liettuan Fusedmarc yhdistelee eri tyylilajeja ja hieman sekavan kuuloinen viisu yltyy vauhtiin vasta kertosäkeen kohdalla. Hienoinen outolintu mutta yllätysvalmis. Viron Koit Toomen & Lauran esittämälle nostalgiselle rakkauslaululle voi odottaa pienimuotoista menestystä. Jatkopaikka lienee varma mutta finaalissakin kymmenen kärki on mahdollinen. Toisen semifinaalin loppuun saadaan Ruotsille todellista vastusta – Israelin IMRI on todellinen dancetykki, kuin suoraan David Guettan levyltä.

Lisäksi pitää mainita ehkä Ruotsin suurin este seitsemänteen viisuvoittoon – ennakkosuosikin asemasta nauttiva Italia on pelkkää parhautta. Francesco Gabbanin esittämä aurinkoinen poppipala on Ramazzottia parhaimmillaan ja Gabbanin olemus on silkkaa hymyä. Italiaa voi onnitella jo ennakkoon – loistava viisubiisi.

Vedonlyöntitilastojen mukaan Italia ja Portugali ovat vahvimmat voittajaehdokkaat. Bulgaria, Belgia ja Ruotsi ovat seuraavina.

Kiovan Euroviisujen toinen semifinaali on vuorossa torstaina. Finaali lauletaan lauantaina.

(Lue myös artikkeli ”Euroviisuissa sattuu ja tapahtuu – muistatkio nämä viisuskandaalit”)

Teksti J.A.Kaunisto

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone