Jääsoturit-sarja oli valmentaja Lauri Merikivelle mielenkiintoinen kokemus "Sarjassa ei ole mitään näyteltyä tai päälle liimattua"

jääsoturit 1

Mitä kaikkea on jo ehtinyt päivän mittaan tapahtua ennen kuin kiekko tippuu jäähän jääkiekko-ottelussa? Se selviää uudessa Jääsoturit-sarjassa.

Elisa Viihteessä alkanut 12-osainen Jääsoturit –sarja tarjoaa uusia kurkistuskulmia jääkiekkoilun ytimeen. Sarja keskittyy Mestiksessä pelaavan Heinolan Peliittojen peleihin ja arkeen.

Peliittojen valmentaja Lauri ”Late” Merikivi toteaa, että kuvaukset eivät vaikuttaneet millään tavoin joukkueen ja valmentajien tekemisiin ja puhumisiin.

”Käyttäydyimme aidosti, vaikkakin alussa tuli hieman mietittyä mitä suustansa päästää. Peli vei kuitenkin mennessään eikä silloin tullut ajateltua kuvauksia. Tämä poikkeaa normaalista realitystä siinä, että tämä on aitoa ja täyttä elämää. Siinä ole mitään näyteltyä tai päälle liimattua”, Lauri Merikivi sanoo.

Valmentajan mukaan pelaajat olivat aluksi hämmentyneitä, kun heille kerrottiin sarjan teosta. Pelaajilta saatu viesti oli kuitenkin positiivinen: he halusivat olla mukana.

”Emme saaneet yhdeltäkään pelaajalta negatiivista palautetta sarjasta. Jääsoturin antaa pelaajille mahdollisuuden näyttäytyä kypärän takaa. Tuskin se paha tekee.”

Jääkiekkojoukkueen elämää valotetaan sarjassa laajalta kantilta. Ääneen pääsevät myös joukkueen huoltajat, pelaajien vanhemmat ja elämänkumppanit.

Ytimessä on kuitenkin lätkä – vauhdikkaat ottelut ja pukukoppitapahtumat.

”Jääkiekkojoukkueessa joukko ihmisiä tekee työtä yhteisen tavoitteen eteen aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi tehtaan tuotanto-osastolla. Erona on kuitenkin peli. Vastustajan kohtaaminen ja sitä myötä heräävä voitonnälkä tuovat mukanaan tietynlaisen tunteen”, valmentaja luonehtii.

jääsoturit merikivi

Merikivi toivoo, että sarjan myötä ymmärretään, miten paljon huipulla pelaaminen ja pärjääminen vaatii pelaajalta

”Se ei ole niin yksinkertaista, että mennäänpä toimistoon ja aletaan hommiin. Itsensä lataaminen ja täysillä mukaan heittäytyminen jokaisena pelipäivänä on vaativa juttu. Valmentajan ja pelaajien pitää olla hetkessä kiinni ja omia itsejään. Vain sitä kautta voi saavuttaa tunteen ja tuloksen.”

Ylen vuonna 2013 tekemän selvityksen mukaan Suomen toiseksi ylimmällä sarjatasolla Mestiksessä vain joka kolmas pelaaja elää kiekkoilun palkalla. Joka kolmas pelaaja on opiskelija ja kolmannes käy päivätöissä.

Lauri Merikiven mukaan tämä on Mestiksen suurin haaste.

”Monen pelaajan pitää hoitaa oma toimeentulonsa pelaamisen ohessa. He tekevät ensin pitkän työpäivän ja tulevat sen jälkeen suoraan hallille. Sitten ihmiset arvioivat heitä sen mukaan kuinka hyvin he pelaavat. Se on aika raakaa touhua.”

”Harva tietää millainen heidän arkensa on. Ennen kuin kiekko tipahtaa jäähän, on päivän aikana ehtinyt tapahtua paljon.”

Valmentaminen on Merikivelle enemmän elämäntapa kuin työ. Hän oli haastattelua tehtäessä nähnyt vain yhden Jääsoturit-jakson.

”Tämä oli mielenkiintoinen kokemus. On mielenkiintoista nähdä, että millaista tavaraa tuutista vielä tulee”, Merikivi naurahtaa.

Jääsoturit on katsottavissa Elisa Viihteestä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone