Isänpäivä tulee – kriitikko valitsi kuusi isyyttä sivuavaa elokuvaa!

yosyotto item

Elokuvakriitikko J. K. Silvennoinen valitsi sunnuntaina vietettävän isänpäivän kunniaksi Elisa Viihteen Vuokraamosta kuusi katsomisen arvoista elokuvaa, joiden aiheet tai teemat sivuavat isyyttä.

Yösyöttö. Ohjaus: Marja Pyykkö. Pääosissa: Petteri Summanen, Marja Salo, Ria Kataja. 86 min. 2017.

Eve Hietamiehen samannimiseen romaaniin perustuva Yösyötto keräsi suurimmat lehtiotsikot, kun sen tuottajat eivät päässeet sopuun rahanjaosta Finnkinon kanssa. Se teki varmasti hallaa elokuvan kokonaiskatsojamäärille mutta oli onnenpotku maakuntien yksityisille elokuvateattereille. Elokuva kuvaa Antin (Petteri Summanen) haastavaa arkea sen jälkeen, kun hänen vaimonsa (Ria Kataja) pakenee suoraan synnytyslaitokselta vanhemmuuden paineita etelän aurinkoon. Haasteita tuottavat paitsi Antin kokemattomuus vanhempana myös ympäristön ennakkoluulot ja oletukset tuoretta isää kohtaan. Etenkin Summasen mainiosti esittämä väsymys tarjoaa samastumispisteen monille pienen lapsen vanhemmille – sukupuolesta riippumatta.

Armoton_maa/ Law_Of_The_Land, MakingMoviesOy 2016_photo Tuomo Hutri_ 2016

Armoton maa Ohjaus: Jussi Hiltunen. Pääosissa: Ville Virtanen, Antti Holma, Mikko Neuvonen. 90 min. K16. 2017.

Lasse (Ville Virtanen) on poliisi, joka eläköitymispäivänään joutuu lähtemään Lapin perukoille ihmisjahtiin, jonka osapuolina ovat hänen poikansa. Toinen näistä on äkkipikainen salametsästäjä (Mikko Neuvonen), toinen vankilasta juuri vapautunut tappaja (Antti Holma), joten helpompikin puhde isällä voisi olla. Jussi Hiltusen ensimmäinen pitkä elokuva on harvinainen ja onnistunut suomalainen genre-elokuva, joka yhdistää nordic noirin kuvastoon lännenelokuvien asetelmia ja tematiikkaa. Pohjoisen rajaseudun yhdistäminen villiin länteen onnistuu huomattavasti tyylikkäämmin ja vakavammin kuin Aarne Tarkaksen sympaattisen huonoissa Pohjola-elokuvissa.

superswede_web


SuperSwede – Ronnie Petersonin tarina. O: Henrik Jansson-Schweizer. 87 min. K7. 2017.

”Kaikki tunsivat hänet nimellä Ronnie Peterson. Tai Super Swede. Minulle hän oli isä.”

Näin kertoo Nina Kennedy, jonka isä Ronnie Petersonin kuoli vuonna 1978 lähtösuoran kolarissa Monzan radalla F1-kilpailussa. SuperSwede – Ronnie Petersonin tarina kuvaa ruotsalaisen elämää lähinnä ajohaalarit päällä, ja äänessä ovat tyttären lisäksi lajin legendat kuten Niki Lauda, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi ja Mario Andretti.Entiset kilpakumppanit korostavat ”Supersweden” lojaaliutta, ystävällisyyttä ja vaatimattomuutta – ja nopeutta. Toistuva väite on, että Peterson oli aikakautensa nopein kuljettaja, joka tasavertaisen kaluston saadessaan olisi kruunattu maailmanmestaruudella.Dokumentti tarjoaa erinomaisen kuvan 1970-luvun ”hullujen vuosien” F1-maailmasta. Etenkin varikolla kuvattu arkistomateriaali paljastaa, kuinka kaistapäisiä riskejä tuolloin otettiin. Olennaisena erona nykypäivään näyttäytyy myös kuljettajien välinen kunnioitus ja ystävyys, jotka kenties osittain kumpusivat jaetusta kuolemanvaaran kokemuksesta.

isansa poika

Isänsä poika

Ohjaus: Kore-eda Hirokazu. Pääosissa: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yôko Maki. 120 min. K7. 2013.

Cannesin elokuvafestivaalilla 2013 Juryn erikoispalkinnon voittanut Isänsä poika tutkii vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä urakeskeisen ja kunnianhimoisen isän näkökulmasta. Synnytyslaitoksella vaihtuneet lapset kuulostavat komedian lähtöajatukselta, mutta Isänsä poika on hieno ja kaunis draama. Perhesuhteiden rinnalla se tekee huomoita myös japanilaisesta kulttuurista kysyessään, merkitsevätkö yhteinen historia vai geenit lopulta enemmän.

ToniErdmann_800a_v

Isäni Toni Erdmann

Ohjaus: Maren Ade, Pääosissa: Peter Simonischek ja Sandra Hüller. 162 min. K12. 2016.

Winfriedin (Peter Simonichek) huolestuu urakeskeisen tyttärensä Inesin (Sandra Hüller) voinnista ja lähtee tämän työmatkalle Bukarestiin alter egokseen Toni Erdmanniksi pukeutuneena. Sosiaalisia käyttäytymiskoodeja rikkova rooli tarjoaa Winfriedille aseet häivyttää kommunikaation estäviä rakenteita ja vapauttaa isä–tytär-astelmasta. Isäni on Toni Erdmann sisältää myös laajemman sosiaalisen kommentaarin yritysmaailman palaverien ja illanistujaisten pinnallisuudesta ja vaihtuvista rooleista. Liki kolmetuntiseen elokuva on poikkeuksellinen komedia, johon on sovitettu koomisuus ja traagisuus onnistuneesti.

Superclásico 1

 

Superclásico

Ohjaus: Ole Christian Madsen. PO: Paprika Steen, Anders W. Berthelsen. 119 min. K13. 2011.

Vaimonsa perässä poikansa kanssa Argentiinaan matkustavasta viinikauppiaasta (Berthelsen) kertovan viihdyttävän komedian huumori ammentaa kulttuurieroista, vaivaannuttavista tilanteista ja silkasta ihmisen typeryydestä. Sen omalaatuisessa hilpeydessä ja omintakeisessa kerronnassa on wesandersonmaista vinksahtaneisuutta, mutta läheisintä sukua elämän absurdiutta ja sattumanvaraisuutta korostava, lakonista kertojaa hyödyntävä ja Buenos Airesin näkymillä herkutteleva Superclásico on Woody Allenin 2000-luvun tuotannolle.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone