Isäni Toni Erdmann ★★★★☆

ToniErdmann_800a_v

Ohjaus: Maren Ade, Pääosissa: Peter Simonischek ja Sandra Hüller. 162 min. K12.

Isäni Toni Erdmann sai osakseen niin poikkeuksellista ylistysta kriitikkokunnalta, että omat odotukseni elokuvaa kohtaan nousivat miltei kohtuuttomiksi. Mutta vain miltei, sillä se osoittaa olevan saamansa hehkutuksen arvoinen.

Saksalaisessa maalaiskylässä asuva Winfriedin (Peter Simonichek) huolestuu urakeskeisen tyttärensä Inesin (Sandra Hüller) voinnista. Niinpä isä päättää tehdä yllätysvierailun Romaniaan, jossa Ines toimii öljy-yhtiön konsulttina. Tapaaminen ei suju odotetusti, joten Winfried palaa Saksaan.

Sen sijaan Bukarestiin ”saapuu” Toni Erdmann, elämäntapavalmentajana, Saksan suurlähettiläänä ja yrityskonsulttina esiintyvä alter ego, joka naurettaviin tekohampaisiin, peruukkiin ja kauhtuneeseen pukuun sonnustautuneena muistuttaa lähinnä Aake Kallialan 1990-luvun sketsihahmoja.

Sosiaalisia käyttäytymiskoodeja rikkoja rooli tarjoaa Winfriedille aseet häivyttää kommunikaation estäviä rakenteita ja vapauttaa isä–tytär-astelmasta. Elokuva sisältää myös laajemman sosiaalisen kommentaarin yritysmaailman palaverien ja illanistujaisten pinnallisuudesta ja vaihtuvista rooleista. Pikkuhiljaa Winfriedin kujeileva ja hetkessä elävä elämänasenne alkaa tarttua myös tyttäreen samalla, kun Ines kohoaa kuin salakavalasti elokuvan todelliseksi päähenkilöksi.

Isäni Toni Erdmann on sukua Tanskan dogma-komedialle, erityisesti Lars von Trierin The Boss of it Allille, mutta on näitä lämpimämpi ja surumielisempi. Liki kolmetuntiseen elokuvaan on istutettu koomisuus ja traagisuus poikkeuksellisen onnistuneesti.  Yksittäisistä kohtauksista mieleenpainuvin on syntymäpäiväbuffetin tahaton muuntuminen nudistiseksi yhteishengennostatustilaisuudeksi.

Asetelma toistensa uudelleen löytävän isän ja tyttären suhteesta on kulunut, mutta tapa, jolla se kerrotaan, on yllättävä ja kiinnostava. Inesin suhteessa isäänsä on samaan aikaan turhautumista, kiukkua, kaipuuta ja sääliä, joiden avaamisessa auttaa Hüllerin loistava roolisuoritus.

Isäni Toni Edrmann on vuoden 2016 vuoden paras ja erikoisin komedia, jos minulta kysytään. Tällä sivustolla kysytään.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva katsottavissa Elisa Viihteen Vuokraamossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone