Iron Maiden houkutteli Hämeenlinnaan yli 20 000 metallimusiikin ystävää – lue raportti

Iron Maiden

29.6.2016, Kantolan tapahtumapuisto, Hämeenlinna

Viime vuonna AC/DC:n toimesta käyttöön vihitty Kantolan tapahtumapuisto osoittautui vallan mainioksi ja viihtyisäksi keikkapaikaksi.  Tänäkin vuonna lauteille nousi yksi heavy rockin suurimmista ja kauneimmista, brittiläinen Iron Maiden. Yhtye kiertää paraikaa maailmaa uusimman The book of souls- albuminsa tiimoilta jonka mukaan meneillään oleva maailmankiertue on nimetty. Suomi kuului luonnollisena osana kiertueohjelmaa. Onhan yhtye vieraillut täällä 2000-luvulla yli kymmenen kertaa. Hämeenlinnan keikka osoitti ikämiesten olevan yhä rautaisessa iskussa.

Iron Maiden yleisö

Viime vuonna ilmestynyt The book of souls on ilahduttavasti osoittautunut Iron Maidenin parhaimmaksi levyksi vuosiin. Myös se on hienoa, että Hämeenlinnassa kuultiin kyseiseltä albumilta peräti kuusi kappaletta. Laulaja Bruce Dickinson kertoi levyn myyneen Suomessa jo kultaa ja lähentelevän platinamyynnin rajaa. Se saavutti myös listaykkösen aseman. Kaikesta tästä menestyksestä huolimatta oli hauska seurata yleisön reaktioita muutamien uudempien kappaleiden aikana. Ihmiset suurin piirtein seisoivat kädet puuskassa tylsistyneen näköisinä alkuhuuman häivyttyä. Kansaan tuli kummasti eloa heti The trooperin alkaessa.

Steve Harris Iron Maiden

The book of souls on hieno lisä Iron Maidenin opettavaisten ja sivistävien albumien joukossa. Levyn nimikkokappale perehdyttää kuulijansa Maya-intiaanien kulttuuriin ja uskomuksiin. Se toimii myös täydellisenä keikan avaajana kuten Kantolassa nähtiin. Maidenin tämänkertainen lavarakennelma mukaili sekin Mayojen aikakautta. Vaihtuva taustalakana rumpusetin taustalla oli sen sijaan tuttu juttu aiemmilta keikoilta. Siitä oli helppo arvailla mikä kappale ja miltä levyltä oli seuraavaksi tulossa. The book of soulsin aikana lavalle tanssahteli lähes kolmemetrinen bändin maskotti Eddie joka rokkaamisen lisäksi jahtasi yhtyeen jäseniä kirveen kanssa. Tilanteen pelasti lopulta Bruce joka repi maskotin sydämen irti ja heitti sen yleisöön.

Dave Murray Janick Gers Iron Maiden

Yleisön hetkittäinen seisoskelu unohtui keikan loppuvaiheessa joka oli silkkaa yhteislaulua ja iloista mieltä. Hallowed be thy namen aikana näin rumpusetin lautasia soitettavan ensi kertaa hirttoköyden pätkällä. Fear of the dark toimii aina vain ja varsinaisen setin päätti itseoikeutetusti bändin nimikappale. Encoressa The Number of the beastin jälkeen Dickinson puhui tovin suuresta Maiden-perheestä jossa ihonväri, sukupuolinen suuntautuminen, uskonto, kotimaa jne. ovat merkityksettömiä. Kaikki ovat yhtä. Kaikki ovat veriveljiä. Puhe tarjosi mainion aasinsillan upeaan kappaleeseen Blood brothers.

Bruce Dickinson Iron Maiden

Keikan jälkeen alueelta pois kävellessä askel oli kevyt ja mieli iloinen. Hyvät asiat, kuten nähdä basisti Steve Harrisin yhä laulavan mukana joka ainoassa kappaleessa, saavat hyvälle mielelle. Taas kerran sitä tajusi, että juuri nyt sitä elää onnellista aikaa. “Face up, make your stand, and realize you’re living in the golden years”, aivan kuten keikan päättäneessä Wasted yearsissa lauletaan. Myös Iron Maiden elää juuri nyt hyviä aikoja Dickinsonin sairastelun yms. ollessa taakse jäänyttä elämää. Bändi on iskussa ja on toivottavasti sitä vielä vuosia eteenpäin.

Adrian Smith Iron Maiden

Iron Maiden settilista: Intro tape:Doctor doctor/If eternity should fail/Speed of light/Children of the damned/Tears of a clown/The red and the black/The trooper/Powerslave/Death or glory/The book of souls/Hallowed be thy name/Fear of the dark/Iron Maiden//Number of the beast/Blood brother/Wasted years/outro tape:Always look on the bright side of life

Teksti ja kuvat: Petri Kipinä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone