Ikitien yleisö liikuttui Venäjällä – ”suuri osa itki”

AJ Annilan ohjaama Ikitie-elokuva esitettiin Petroskoissa lauantaina 9. joulukuuta täydelle salille.

MRP Matila Röhr Productionsin tiedotteen mukaan elokuvan päätyttyä katsojat istuivat pitkään hiljaa paikoillaan ennen kuin suosionosoitukset alkoivat.

Suuri osa itki. Elokuvan tapahtumat koskettivat monia heistä henkilökohtaisesti, koska heidän vanhempansa tai isovanhempansa teloitettiin Stalinin terrorin uhreina 1930-luvulla. Monet katsojat tulivat kertomaan elokuvan tuottajalle Ilkka Matilalle isovanhempiensa tarinaa ja kiittivät elokuvan humaania sanomaa. He sanoivat käsittäneensä vasta Ikitien nähtyään, mitä Itä-Karjalassa oli tapahtunut vainon vuosina, tiedotteessa kerrotaan.

”Tämä on urani suuria hetkiä. Koen että olemme voineet kertoa tarinan, joka julkitulo tuo lohtua monelle epäoikeudenmukaisuudesta ja vääryydestä kärsineelle”, elokuva tuottaja Ilkka Matila sanoo

Suomen Petroskoin konsuli Tarvo Nieminen totesi näytöksen jälkeen, että Ikitie on elokuva, joka jokaisen nykyvenäläisen nuoren olisi nähtävä.

”Tiesin, että Ikitie on koskettava elokuva, mutta olen yllättynyt, kuinka monet ihmiset Suomessa, Virossa ja Venäjllä ovat siitä liikuttuneet ja tulleet kertomaan, että heidänkin lähiomaisensa on haudattu Itä-Karjalan joukkohautoihin”, totesi puolestaan kirjailija Antti Tuuri.

Ikitie kertoo amerikansuomalaisista 1930-luvun Neuvostoliitossa. Elokuva sai Suomen ensi-iltansa syyskuussa, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone