Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ★★★☆☆

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Ohjaus: David Yates. Rooleissa: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Colin Farrell, Samantha Morton, Dan Fogler. K12.

Vaikka J. K. Rowlingin yli 70 kielelle käännetty ja lähes puoli miljardia kopiota myynyt Harry Potter -kirjasarja sai päätöksensä vuonna 2007, on Rowlingin luoma universumi yhä jatkanut laajentumistaan. Viime vuonna ensi-iltansa sai näytelmä Harry Potter ja kirottu lapsi, ja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat aloittaa puolestaan viiden velhomaailmaan sijoittuvan elokuvan sarjan.

Velhokokelaat lehteilevät Potter-romaanien sivuilla Lisko Scamanderin kirjoittamaa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -nimistä opusta yhtenä Tylypahkan oppikirjoista. Vuonna 2001 Rowling julkaisi tästä kuvitteellisesta tietokirjasta aineellisen version, jonka eläimistöstä nyt ilmestynyt elokuva ammentaa.

Rowling käsikirjoitus kuvaa taikazoologi Scamanderin (Eddie Redmayne) elämänvaihetta, jossa hän on juuri saanut päätökseen maailmanlaajuisen taikaolentoihin kohdistuvan tutkimusmatkansa ja tekee välipysähdyksen New Yorkiin. Amerikkalainen taikayhteisö elää salassa ihmisten rinnalla mutta pelkää paljastuvansa, sillä outo voima tekee pahojaan New Yorkin kaduilla. Klassisen salkkujenvaihtokömmähdyksen myötä Scmanderin maagisia olentoja täynnä olevan taikalaukun sisältö ryntää suurkaupungin kulkuväylille ja puistoihin.

Neljä viimeistä Potter-elokuvaa luotsannut David Yates on turvallisen yllätyksetön ohjaajavalinta. Tuttujen hahmojen puuttumisen ohella suurin muutos on nykypäivän Ison-Britannian vaihtuminen 1920-luvun New Yorkiin. Aikakauden ja maiseman vaihdos tekee hyvää, ja tunnelmassa on samankaltaista synkkyyttä kuin Harry Potter ja kuoleman varjeluksissa. James Newton Howardin musiikki yhdistelee John Williamsin teemoja kieltolain aikaista jazzia henkiviin sävelmiin miljöön henkeä vahvistaen.

Elokuva iskee joukon hahmoja tulevien elokuvien tukipylväiksi. Heidän lisäkseen kankaalla vilahtelee muun muassa taikakongressin väkeä, kotitonttuja ja maahisia. Scamanderin luetteloimien erikoisten olentojen varaan rakennetaan valtaosa kohtauksista, mutta silti niitä esitellään vielä verrattain säästeliäästi.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat tuntuu enemmän elokuvasarjan johdannolta kuin itsenäiseltä elokuvalta. Parhaiten pirteähkö efektiroiske toimii niiden keskuudessa, jotka tuntevat Potter-maailman historian ja tunnistavat siihen liittyvät viittaukset. Juonenkäänteet tulevat tosin yllätyksenä myös heille, koska pohjana ei ole juonellista romaania.

Taikaministeriön pyrkimyksessä pitää tavan ihmiset ja velhot erillään hahmottuu rowlingmainen suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden ymmärtämistä korostava teema mutta myös allegoria Yhdysvaltain rotuerottelusta.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihteessä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone