Huuhkajien tarinaa käsitellään kirjoissa – tässä muutama kirjavinkki EM-huuman keskelle

Jalkapallon EM-kisat 2020 ovat Suomen Huuhkajien ensimmäiset arvokisat. Kisahuumaa voi nostattaa entisestään lukemalla tai kuuntelemalla jalkapalloaiheisia kirjoja. Mesta.netin kirjasivusto koosti kirjavinkit historiallisen jalkapallokesän kunniaksi.

Me mennään kisoihin – Huuhkajakapteenien mukana EM-turnaukseen (Tammi, 2020)

Kahden jalkapallotietäjän Jussi Eskolan ja Pekka Mäntylän toimittamassa kirjassa selviää, miten ikuisiksi epäonnistujiksi leimatut Huuhkajat käänsivät kurssinsa ja miltä se tuntui pelaajista? Huuhkajakapteenit Tim Sparv, Lukas Hradecký ja Paulus Arajuuri kertovat kirjassa omin sanoin uroteosta, joka tulee jäämään suomalaiseen urheiluhistoriaan.

Kirjassa päästää kulissien taakse ja jopa pelaajien uniin.

”Olen nähnyt monesti unia, joissa pelaan Suomen paidassa arvokisoissa. On ollut ihan tarkkoja unia, ihan hullujakin. Olen ollut MM-finaalissa ja tehnyt kolme maalia, kun voitamme Ranskan 3-2”, kapteeni Tim Sparv kertoo kirjassa.

Kuuntele näyte äänikirjasta

Teemu Pukki – koko tarina – (Readme, 2020)

Huuhkajien ykköspyssystä Teemu Pukista ei vielä ole julkaistu virallista elämäkertaa, mutta Juha Kanervan kirjoittama Teemu Pukki – koko tarina kertaa hyvin jalkapallovirtuoosin tähänastisen elämän ja uran.

”Kirja on kovan futismiehen ja kokeneen urheilutoimittajan kirjoittama. Juha Kanerva on seurannut Pukin uraa yli kymmenen vuoden ajan. Teemu Pukki itse ei ole ollut mukana kirjan tekoprosessissa. Kirjassa on lainattu paljon hänen omia kommenttejaan vuosien varrelta.” (Mesta.net)

Saatavilla myös e- ja äänikirjana. Kuuntele näyte.

Huuhkajan siivet (Aula & Co, 2021)

Huuhkajien menestys ei ainakaan ole joukkueen kannatuksesta kiinni. Juha Hietasen jalkapalloromaani kertoo faneista, joista osa on laittanut jalkapallon parisuhteensa ja työpaikkansa edelle. Matkalla kohti EM-unelmaa kohdataan yllättäviä käänteitä, viinapiruja, peliriippuvuutta ja rahahuolia. Kaiken päälle korona on pilata koko karkelot. Fiktiivinen futisromaani on lajissaan harvinainen ja ajankohtainen.

Suosittelen kesäkuun Suomi-Tanska-ottelun alkuvihellyksen tunnelmaennakoksi sujuvan kertomuksen kaupunkilaisista jalkapallon pauloissa ja elämän heitellessä”. (MTV3.fi)

Huuhkajien siivet -äänikirjan lukee Fanni Noroila.

Cristiano Ronaldo (Otava, 2016)

EM-kisojen ehdoton ykköstähti on Cristiano Ronaldo. Portugalin maalipyssy on yksi maailman seuratuimpia urheilijoita.Nyt alkamassa ovat Ronaldon viimeiset EM-kisat. Gillem Balaguén vuonna 2015 kirjoittama elämäkerta kertoo, millainen mies kiistelty urheilupersoona on viheriöllä ja sen ulkopuolella.

Cristiano Ronaldo: Elämäkerta on auktorisoimaton teos. Sillä ei ole Ronaldon tai hänen lähipiirinsä virallista hyväksyntää, mikä tekee siitä kiinnostavamman ja rosoisemman kirjan.” (Demokraatti-lehti 2016)

Lue näyte e-kirjasta.

Ammattina jalkapallo – Suomalaisfutaajat maailmalla 1952–2014 (Otava, 2015)

EM-huuman aikana on hyvä muistella aikaa, jolloin arvokisoihin pääsy oli kaukainen ja saavuttamattomalta tuntunut haave.

Jalkapallolegenda Atik Ismailin (s. 1957) historiikki tarjoaa suomifutiksen käänteitä ja tapahtumia vuosikymmenien varrelta. Matkan varrelle on mahtunut iloa ja tuskaa, huikeita voittoja ja tappion kyyneliä.

Kirjassa ovat äänessä muun muassa Aulis Rytkönen, Arto Tolsa, Jyrki Nieminen, Pasi Rautiainen, Jari Rantanen, Mikael Forssell sekä monia vähemmän tunnettuja pelaaja.

”Kirjan merkittävin ansio on vähemmän tunnettujen suomalaisammattilaisten esittely. Heistä ei ole kirjoitettu omaa elämäkertaa, eikä kaikkien tarinaa ole rustattu edes lehtijutuksi. Atik Ismailille täytyy nostaa hattua kulttuuriteosta”. – Ilta-Sanomat

Jalkapallon EM-kisat 11.6.-11.7.2021, Huuhkajien otteluohjelma alkulohkossa:

la 12.6. 19.00 Tanska-Suomi (Kööpenhamina)
ke 16.6. 16.00 Suomi-Venäjä (Pietari)
ma 21.6. 22.00 Suomi-Belgia (Pietari)

Ottelut nähdään suorina Ylen kanavilla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone