Hotel California -niminen hotelli välttyi The Eaglesin oikeustoimilta – bändi itse käytti luvatta hotellin kuvaa kansikuvassa

eagles

BBC kertoo, että yhdysvaltalaisen rock-yhtye The Eagles on keskeyttänyt oikeustoimet meksikolaista hotellia vastaan. Hotelli käytti luvatta Hotel California -nimeä, joka on peräisin The Eaglesin vuonna 1976 julkaistusta kappaleesta ja samannimiseltä levyltä.

Todos Santosissa sijaitseva hotelli soitti yleisissä tiloissaan Eaglesin musiikkia ja myi muun muassa bändin paitoja. BBC:n mukaan yhtye perui oikeustoimet sen jälkeen, kun hotelli perui tavaramerkkihakemuksensa Yhdysvalloissa. Hotelli lupaa olla myymättä bändiin liittyviä piraattituotteita.

hotel california

Kappale ei perustu olemassa olevaan paikkaan eli hotelliin, joten levyn kansikuvassa käytettiin Beverly Hills -hotellin kuvaa. Ironista on, että kuvan käyttämiseen ei kysytty hotellin lupaa. Ennen kuin tapaus eteni oikeuteen, Beverly Hills -hotellin yöpymiset kolminkertaistuivat. Näin ollen hotelli katsoi ennemmin hyötyneensä levyn nimestä.

Hotel Californian soolo on usein äänestetty kautta aikojen parhaaksi kitarasooloksi. Muun muassa www.rocklistmusic.co.uk rankkasi soolon parhaaksi ennen Van Halenin Eruptionin ja Pink Floydin Comfortably Numbin sooloja.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 kommenttia

  1. En tunne Yhdysvaltojen lainsäädäntöä, mutta vähän erikoiselta tuntuu, jos valokuvaa rakennuksesta ei saisi julkaista ilman rakennuksessa toimivan hotellin lupaa.

    Onneksi näin ei ole Suomessa.

  2. Mielestäni kuvan luvalliseen julkaisemiseen liittyy monenlaisia eri asioita. Jos kuva on luvaton, on tällä tapaan saatu kuitenkin kyseisen hotellin kävijämäärät kasvamaan.

Kommentit suljettu.