Holokaustikirjoja julkaistaan nyt tiuhaan tahtiin – kokosimme yhteen muutaman unohtumattoman selviytymistarinan

Holokaustin aikaan sijoittuvia elämäkerallisia teoksia on julkaistu viime kuukausina ehkä tiuhemmin kuin koskaan, vaikka keskitysleirien kauhut kokeneita on elossa enää kourallinen. Mesta.netin kirjasivusto kokosi yhteen muutaman uutuuskirjan, joissa keskitysleirien karmeudet tulevat iholle.

Auschwitzin kirjastonhoitaja – Like, 2021

Tarina: Auschwitz-Birkenaun perheleirissä tehtiin poikkeus: lapsia ei erotettu vanhemmistaan ja lapset saivat luvan käydä koulua. Juutalainen parakkipäällikkö Fredy Hirsch antoi 14-vuotiaalle vangille Dita Adlerovalle kunniatehtävän: hän sai hoitaa salaista kirjastoa. Panokset olivat kovat, sillä kirjojen hallussapidosta rankaistiin kuolemalla.

Muuta: Antonio Iturben kirjoittama Auschwitzin kirjastonhoitaja oli Ison-Britannian myydyin käännöskirja vuonna 2019. Sitä on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 700 000 kappaletta. Suunnitteilla myös elokuva.

Kirjasta sanottua: ”Hurja, koskettava ja raastava tarina. Kirja todistaa karmealla tavalla, millaisen venymiskyvyn ihminen omaa tarvittaessa. Kuvaukset tuhoamisleirin helvetillisistä olosuhteista ovat tarkkanäköisiä ja kiihkottomia. Perimmäisenä loistaa kuitenkin valo ja elämänusko.” Jouni Hirn – Mesta.net

Ilmestyi tammikuussa 2021. Saatavilla äänikijana ja e-kirjana.

Auschwitzin sabotööri – Auschwitziin vangitun brittisotilaan uskomaton tarina – Into Kustannus, 2021

Tarina: Saksalaiset sotilaat vangitsivat nuoren brittiläisen sotilaan Arthur Doddin 1942 ja kuljettivat hänet Auschwitziin. Dodd joutui kovaan pakkotyöhön, näki nälkää ja hänet hakattiin huonoon kuntoon – Arthur luuli elämänsä päättyvän siihen. Vangittu nuori brittisotilas päätti sabotoida natsien teollisuustuotantoa.

Muuta: Kirja on Sunday Times -bestseller. Kirja ilmestyi englanniksi vuosi sitten ja sitä on myyty tähän mennessä yli 70 000 kappaletta. Kirjan oikeudet on myyty 8 maahan.

Kirjasta sanottua: Auschwitzin sabotööri täydentää erinomaisesti holokaustikirjallisuutta tuomalla historiankirjoitukseen myös brittisotilaiden kokemuksia kuolemanleirin raakuuksista. Kirjan rakenne on mietitty tarkoin. kirjojenkuisketta-blogspot.com

Julkaistiin helmikuussa 2021. Kuuntele äänikirjanäyte.

Maailman onnellisin mies – Aula & Co, 2021

Tarina: Eddie Jakun elämänpolku kulki ylemmän keskiluokan saksalaiskodista kolmen keskitysleirin ja usean pakomatkan kautta Sydneyyn. Auschwitzissa ollessaan hän halusi toisinaan kuolla, kuten hänen vanhempansa, jotka murhattiin kaasukammioissa. Jaku antoi itselleen lupauksen: mikäli hän selviytyy hengissä, hän elää täysillä ja on joka päivä onnellinen jostakin.

Muuta: Päähenkilö Eddie Jakusta tuli esikoiskirjailija 99-vuotiaana – kyseessä lienee ennätys. Hänestä tuli myös isä, isoisä ja isoisoisä sekä menestynyt liikemies.

Kirjasta sanottua: ”Maailman onnellisin mies muistuttaa voimakkaasti siitä, mikä elämässä on tärkeintä ja että lopulta hyvä voittaa”. Jouni Hirn – Mesta.net

Ilmestyi 27.1. Kuuntele äänikirjanäyte.

Mies joka murtautui Auschwitziin – Wsoy, 2021

Tarina: Mies joka murtautui Auschwitziin on poikkeuksellinen holokaustitarina. Auschwitziin joutunut Witold Pilecki nousi vastarintaliikkeen sankariksi. Hän rakensi maanalaisen vastarintaliikkeen ja salakuljetti syväluotaavia raportteja Hitlerin rotusodan etulinjasta. Lopulta hänen kohtalokseen koitui kommunistihallinto. Kommunistit teloittivat hänet kansan vihollisena vuonna 1948 Varsovassa.

Muuta: Kirja olisi jäänyt tekemätt, ellei vuonna 2011 brittiläinen sotakirjeenvaihtaja Jack Fairweather olisi sattumoisin kuullut illalliskutsuilla tarinan Pileckistä. Mies joka murtautui Auschwitziin voitti vuoden 2019 parhaan elämäkerran Costa Book Awardin, ja siitä on tekeillä ison budjetin elokuva.

Kirjasta sanottua”Auschwitzin julmuudesta on ollut monia todistuksia, mutta harvat ovat onnistuneet kuvaamaan sen kehitystä keskitysleiristä tuhoamisleiriin niin tarttuvalla kuvaavalla voimalla.” – The Guardian

Julkaistu 21.1. Kuuntele äänikirjanäyte.

Nimeni on Selma – Tammi, 2021

Tarina: Amsterdamilainen Selma oli tavallinen nuori. Mutta kun toinen maailmansota syttyi, yhtäkkiä hänen juutalaisuudellaan olikin merkitys, joka oli viedä hänen henkensä. Selma ei joutunut Auschwitziin, vaan Vughtin keskitysleirin kautta Saksaan Ravensbrückiin. Leirillä tehtiin kammottavia lääketieteellisiä kokeita ja lukuisia naisia sterilisoitiin. Myöhemmin natsit käyttivät sitä tuhoamisleirinä naisille, jotka olivat sairaita, eivätkä enää voineet tehdä työtä tai olivat yli 25-vuotiaita. Yli viisituhatta naista murhattiin. Kuolemanrangaistuksen saaneet naiset joko ammuttiin rakennusten välisillä kujilla, heille annettiin tappava ruiske tai heidät kaasutettiin kuoliaaksi erikoisbusseissa, jotka toimivat liikkuvina kaasukammioina.

”Kuulimme myös usein laukauksia. Naisia vietiin teloitettaviksi Uckermarkin nuorisoleirin lähellä olevalle polulle, jota kutsuimme kuolemanpoluksi. Toiset vietiin leiriä ympäröiviin metsiin tai heidät kaasutettiin. Tuolloin leiriin oli jo rakennettu kaasukammio ja polttouuni, ja Auschwitzista siirrettiin toinen kaasukammio Ravensbrückiin asennettavaksi. Päivittäiset joukkomurhat saattoi haistaa. Se oli käsittämättömän julmaa”, Selma kertoo kirjassa.

Muuta: Toisen maailmansodan aikana Selma oli mukana vastarintatoiminnassa. Pian sodan jälkeen hän muutti Lontooseen, jossa hän työskenteli BBC:ssä ja toimi myös vuosia ulkomaankirjeenvaihtajana alankomaalaisille televisiokanaville. Selma van de Perre asuu edelleen Lontoossa.

Kirjasta sanottua: Selmalla on kokemuksia useasta keskitysleiristä. Osassa puitteet olivat paremmat. osasta vain harva käveli hengissä ulos. Painajaismaisten keskitysleirikokemustensa lisäksi Selma kertoo myös sodan jälkeisestä elämästään. Uuden elämän rakentaminen ei ollut helppoa, sillä holokaustin uhrien joukossa olivat hänen isänsä, äitinsä ja sisarensa, isoäitinsä, tätinsä, setänsä ja serkkuja.

Kuuntele näyte äänikirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone