Hannibal Lecterin luoja Thomas Harris julkaisi uuden romaanin 14 vuoden jälkeen – karttelee julkisuutta, nämä hänestä tiedetään

Thomas Harris

Thomas Harris, 79, on yhdysvaltalainen romaanikirjailija, jonka tunnetuin teos on vuonna 1988 ilmestynyt Uhrilampaat.

Neljäntoista vuoden odotus päättyi huhtikuussa, kun Harrisin uusin trilleri Cari Mora julkaistiin suomeksi. Cari Mora esittelee kauhun ystäville uudet hahmot: Cari Moran, entisen kolumbialaisen lapsisotilaan, sekä Hans-Peter Schneiderin.

Harris välttelee julkisuutta. Hän ei markkinoi kirjoja haastatteluilla ja messuesiintymisillä. Hän antoi viimeisen henkilöhaastattelun vuonna 1976.

Harris valmistui Wacon Baylorin ylipistosta vuonna 1964. Pääaineena oli englanti.

Hän tutustui rikollismaailmaan jo opiskeluaikana ollessaan avustajana paikallisessa sanomalehdessä. Valmistuttuaan hän muutti New Yorkiin ja alkoi työskennellä rikostoimittajana uutistoimisto AP:n palveluksessa.

Esikoisteos Musta sunnuntai (Black sunday) ilmestyi vuonna 1975. Kirjan tekoon osallistui myös kaksi hänen ystäväänsä, mutta kirja julkaistiin Harrisin nimellä. Kirjasta, joka kertoo Super Bowl -otteluun suunnitellusta terrori-iskusta, tehtiin myös samanniminen elokuva.

Esikoiskirjansa jälkeen Harris on ollut kokopäivätoiminen kirjailija. Hän ei ole tuottelias, mutta hänen jokainen romaaninsa on ollut myyntimenestys ja niistä tehdyt elokuvat on tuottaneet satoja miljoonia lipputuloja.

Harrisin viidestä ensimmäisestä romaanista on tehty elokuva. Niistä menestynein on Uhrilampaat, jonka Anthony Hopkinsin esittämästä Hannibal Lecteristä on tullut elokuvahistorian tunnetuimpia hahmoja.

Harris paljasti vuonna 2013, että Lecterin esikuvana on meksikolainen sarjamurhaaja-lääkäri Alfredo Ballí Treviño, jonka hän Meksikon Monterreyssa tapasi 23-vuotiaana ollessaan Argosy -lehden toimittajana. Treviño kuoli vuonna 2009 81-vuotiaana

Hänen ystävänsä ja kollegansa Stephen Kingin mukaan Harris on kuvaillut kirjojen kirjoittamista ”eräänlaiseksi kärsimysnäytelmäksi”.

Hän asuu Floridassa elämänkumppaninsa Pace Barnesin kanssa. Hän tekee vapaaehtoistyötä merilintujen suojelemisen parissa.

Lue näyte Cari Mora -kirjasta. Pätkä äänikirjasta on kuunneltavissa täällä.

Kuva: Robb Hill

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone