Hail, Caesar! ★★★☆☆

HailCaesar_800h

Ohjaus: Ethan ja Joel Coen. Pääosissa: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich. 106 min.

Eddie Mannix (Josh Brolin) on suuren studion ongelmanratkaisija, joka kampeaa elokuvaprojektit tuotantoesteiden soista ja varjelee tähdet ikävältä julkisuudelta sensaatiolehtien kannessa. Silloin kun Mannix ei ole sovittamassa muiden syntejä, hän tunnustaa omiaan rippi-isälleen. Kun Raamattu-aiheisen mammuttielokuvan päätähti Baird Whitlock (George Clooney) kidnapataan, saa Mannix muutakin murehdittavaa kuin tupakkalakkonsa pettämisen.

Ethan ja Joel Coen jatkavat amerikkalaisen filmiteollisuuden itseriittoista halua tarkastella omaa historiaansa ja toimintatapojaan. Hollywoodin kultaiselle studiokaudelle sijoittuva Hail, Caesar! hekottelee ajan tekopyhyydelle, mistä osansa saavat myös kommunismi (ja sen pelko) ja kristinusko.

Kohtaus, jossa eri kirkkokuntien edustajat vääntävät teologista kättä Jeesuksesta kertovan elokuvan käsikirjoituksesta, on kuin Woody Allenin kynästä ajalta, jolloin se oli vielä terävä, marxilaisten käsikirjoittajien lukupiirin nurkassa räksyttävä Engels-koira puolestaan selvästi aamuöisempi oivallus.

Juoni toimii kokonaisuuden natisevasti koossa pitävänä kehikkona, jota rikkovat parodian ja pastissin väliin asemoituvat kohtaukset genre-elokuvista, joissa hymyillään hyväntahtoisesti muun muassa westerneille, musikaaleille, pukudraamoille, Raamattu-epookeille ja Esther Williamsin ”uintimusikaaleille.” Roger Deakinsin kuvaus ja Technicolorista muistuttava värimaailma tekohengittävät niihin lisää ajan henkeä.

Pääosa näistä kohtauksista esitetään studion kulisseissa kuvattuina otteina kuvitteellisista elokuvista. Ylimääräinen metataso saavutetaan hetkissä, jotka kuljettavat elokuvan juonta ja tapahtuvat sen reaalimaailmassa, mutta joiden sävy on samalla tavoin keinotekoinen ja studiomainen.

Clooneyn ja Brolinin lisäksi myös sivuroolit on täytetty nimekkäillä tähdillä. Muun muassa Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton, Channing Tatum, Jonah Hill ja Ralph Fiennes saavat enemmän tai vähemmän irrallisen kohtauksensa. Hauskimmat hetket tarjoaa kuitenkin Alden Ehrenreich lännenelokuvista pukudraamoihin vähemmän onnistuneesti ratsastavana luonnenäyttelijänä, joka osaa hypätä juoksevan hevosen satulaan ja lassota lihapullan spagetilla mutta ei puhua naiselle.

Hail, Caesar on Coenin veljesten elokuvista kerronnallisesti heikoimmasta päästä, mutta parempi kuin Voi veljet, missä lienet? (2000) ja Sietämätöntä julmuutta (2003). Piikikkään satiirin sijaan se on läpeensä ironinen mutta yllättävän lempeä komedia Hollywoodin niin kutsutusta kulta-ajasta.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihde Vuokraamossa

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone