Fifty Shades Darker

fifty shades darker
Fifty Shades Darker. Ohjaus: James Foley. PO: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson.114 min. K16. 2017.

 E.L. Jamesin sadomasokistinen rakkautarina Fifty Shades Of Grey pärjäsi mainiosti lippuluukuilla. Tarinan on jatkuttava mutta ei liene yllätys, että teemojen kehittelyssä ei ole luvassa suuria ahaa-elämyksiä. Fifty Shades Darker keskittyy vaarallisen rakkauden palvontaan. Sadomasokismia on käytössä mutta laimennettuna versiona. Luvassa ei ole SM-seksin pitkää jatko-oppimäärää vaan puolivillaisia välähdyksiä, joista siirrytään yllättävän nopeasti perinteiseen seksiaktiin. Kuin leffan tekijät olisivat markkinatutkimuksen avulla selvittäneet, missä menee tavallisen kotiäidin SM-seksin sietokyvyn raja.

Edelleenkään kuvasto ei luisu pornoiluksi vaan paljasta pintaa esitellään kovin häveliäästi. Sukuelinten näyttäminen ei ole Fifty Shades Darker -elokuvan missiona. Kun sama pääpari ähisee kohtauksesta toiseen akteissa, jotka ovat toistaan kliinisempiä, todellista tunteen paloa on vaikea saada aikaiseksi. Mieskatsoja vaivaantuu, näyttäkää nyt edes kerran!

Elokuva on selvästi tehty miellyttämään naiskatsojan silmää. Sivuosissa riittää komeita miehiä ja Anastasian (Dakota Johnson) pomoa esittävä pahis (Eric Johnson) on syötävän upea ilmestys. Christianin (Jamie Dornan) kropasta otetaan kaikki irti, vain penis pysyy piilossa. Tosin Dornanin näyttelijäntyö on paikoin vaivaannuttavaa. Muutenkin olo on kuin saippuasarjaa seuratessa. Dakota Johnsonin jatkuva hekumasta henkivä suun aukominen on yksinkertaisesti huvittavaa. Kohtaus, jossa täydessä hississä harrastetaan ”pimpin sormeilua”, on pääparin ilmeilyn johdosta suorastaan nolo.

Tarina on kaukana uskottavasta. Ensimmäisessä tarinassa Anastasia pelästyi Christianin sadomasokismitaipumusta – mies nauttii kivun tuottamisesta. Yllättävää! Mutta, kuitenkin Anastasia haluaa takaisin ”pimeälle puolelle”. Tällä kertaa ilman turvasanoja. Rakkaustarina tuntuu kovin epäuskottavalta, kun kaiken aikaa paljastuu häiritseviä yksityiskohtia Christianin pimeistä taipumuksista. Mieshän pitää tyttöjä seksiorjinaan mutta se ei tunnu avioliitosta hekumoivan Anastasian mieltä vaivaavan. Kim Basingerin esittämä puuma on opettanut Christianille seksin salat ja naisen ainoa tarkoitus on esiintyä muutamassa kohtauksessa varoittelemassa miehen todellisesta luonteesta – Christian tarvitsee kuin elämän eliksiirinä viikottaisen annoksensa kieroa ja alistavaa seksiä. Häntä ei voi ”parantaa” tai pakottaa aviomiehen muottiin.

On helppo huomata elokuvan laskelmoiva pohjavire. Leffa kiusoittelee mutta ei mene liian pitkälle. Mielikuvitukselle tyrkytetään luovia ärsykkeitä. Tarina paljastaa juuri riittävästi, jotta päästään pohjustamaan seuraavan elokuvan odottelua. Armotta elokuvan jännite kärsii selkeästä ”väliosa”-leimasta. Mies – ennen elokuvan tuomitsemista ota huomioon, että naisen saa tikittämään hienovaraisemmat ärsykkeet. Treffileffana Fifty Shades Darker voikin avata sänkyleikkeihin aivan uusia näkökulmia. Et kai luule että penis on aina seksiaktissa se tärkein elin!

J.A.Kaunisto

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone