Fifty Shades of Grey

50 pos-7274

Fifty Shades of Grey. Ohjaaja: Sam Taylor-Johnson. Pääosissa: Dakota Johnson, Jamie Dornan. 125 min. K-16.

E. L. Jamesin poskettomia määriä myyneen, Twilightin fanifiktiosta alkunsa saaneen Fifty Shades of Greyn suosiota on vaikea käsittää, eikä kirjan valkokangassovitus auta siinä lainkaan.

Alun kohtaus, jossa epävarma naistoimittaja haastattelee kauluspaidan ylänapit auki, kynää imeskellen itsevarmaa pukumiestä, on kuin aikuisille suunnatusta, huomaamattomassa postipaketissa toimitettavasta genrestä. Myös elokuvan näyttely ja dialogi ovat samaa tasoa, niitä on vain enemmän.

Fifty Shades of Greyta markkinoitiin seksikohtausten herättämällä ”kohulla”. Mitään kohun aineksia konservatiivisissa, pianomusiikin säestämissä, hidastuksia ja millimetrin tarkkoja rajauksia sisältävissä kohtauksissa ei kuitenkaan ole. Mainosten estetiikkaa muistuttavaa kuvastoa rohkeampaa tavaraa on nähty tv-sarjoissa jo pitkään.

Nuori kirjallisuudenopiskelija Anastasia (Dakota johnson) ja robottimainen miljardööri Cristian (Jamie Dornan) ovat hahmoina epäaitoja. Anastasian teennäisen oloinen naiivius ja tietämättömyys yhdistettynä hänen käytökseensä eivät ole uskottavia. Sama pätee koko elokuvaan, joka on pikemminkin kuvitettua fantasiaa kuin kosketuksissa elämän kanssa.

Esimerkki 1. Kun Anastasia on juonut itsensä sammumiseen johtavaan humalaan, on hänen katseensa kirkas ja puheensa ymmärrettävää.

Esimerkki 2. Kun kansakunnan nuorin miljardööri ja tavoitelluin poikamies lähentelee naista yökerhon edessä, ei paikalla räpsähdä ainoakaan paparazzin kamera tai kadunmiehen kännykkä.  Salamat eivät välky eikä ketään kiinnosta siinäkään vaiheessa, kun Cristian alkaa käyttäytyä väkivaltaisesti toista miestä kohtaan.

Alistamisesta innostunut Cristian käy liikeneuvotteluita Anastasian kanssa, kauppatavarana jälkimmäisen itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Sopimukseen on tarkoitus tarkasti kirjata yhteisten hetkien toimintatavat ja kellonajat. Anastasia kaipaisi tavallisempaa (lue: romanttisempaa) suhdetta, jota hänen näkemyksensä mukaan edustaa esimerkiksi helikopterilento kaupungin yllä.

Taustalla on tuttu asetelma omistushaluisesta ja manipuloivasta miehestä sekä naisesta, joka haluaa muuttaa tämän rakkautensa voimalla. Cristianin taipumuksille etsitään selitystä kankeasta kahden euron kyökkipsykologiasta viittaamalla traumatisoituun ihmiseen, joka ei kykene normaaliin ihmiskosketukseen, koska nautinto ei ilmeisesti ole riittävä perustelu hänen toimilleen.

Halujen ja tarpeiden väliseen ristiriitaan palataan loppumattomalta tuntuvassa jankkauksessa, joka ei johda mihinkään. Jaaritteluiden välillä sidotaan solmuja ranteisiin ja läpsytellään ruoskalla kankuille. Piiskaa sietäisivät saada myös elokuvan tekijät, sillä Fifty Shades of Grayn katsominen aiheuttaa jatkuvasta haukottelemisesta johtuvaa leukaperien kipeytymistä.

J. K. SILVENNOINEN

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamosta.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone