Viimeinen mahdollisuus – Federico Axat

Viimeinen mahdollisuus – Federico Axat

★★★★½

Aula & Co, 388 s.

kansi-229

Huikaiseva trilleri

Argentiinalainen kirjailija Federico Axat on kirjoittanut mahtavan dekkarin. Jännityskirjailija Axatin psykologinen mysteeri-kauhu-makaaberi-sekopää tarina heittää lukijan epätoivon kuiluun luku toisennsa jälkeen. Vaikka kuinka yrittäisi tehdä tarinasta analyysiä matkan varrella, joutuu auttamatta antautumaan Axatin uskomattomien juonenkäänteiden vietäväksi ja arvioimaan kaikki tapahtumat aina uudessa valossa.

Kannattaa siis avata Viimeinen mahdollisuus avoimin, lähes tyhjin mielin. Kannattaa luottaa Axatin logiikkaan, tai mielettömään yksityiskohtien merkityksellisyyteen ilman omia arvioita. Harvoin olen ollut niin metsässä lukiessani ja arvaillessani.

Toisen osan alku sai minut lähes itkemään turhautuneisuudesta. Mikään ei pidäkään paikkaansa.

On vaikea kuvata Viimeistä mahdollisuutta antamatta ilmi olennaisia asioita tarinan kulusta. Siispä tyydyn vain kertomaan tämän uskomattoman matkan alkumetrit.

Heti ensimmäisestä lauseesta lähtien lukija koukuttuu Axatin tarinaan. Kuolemansairas Tec McKain, kirjan päähenkilö, on juuri painamassa liipasinta. Hän on nostanut pistoolin ohimolleen, kun asunnon oveen koputetaan. Harmillisesti Ted miettii ampuako itsensä samantien vai käydäkö avaamassa. Mahdollisesti oven takana on vain joku onneton kulkukauppias.

Kirjan tarinan kannalta koputus ei voisi tulla sopivampaan aikaan. Viiden sekunnin kuluttua Ted olisi jo maannut kuolleena työhuoneensa lattialla.

Axatin kirjkoittaa jouhevan yksinkertaista tekstiä ja häntä on helppo lukea. Jopa liian helppoa. Siksi kannattaa pidätellä lukutahtia, jos ei muun vuoksi, niin siksi, että pienimmätkin yksityiskohdat liittyvät vahvasti tarinaan. Toisaalta kirjan loputtua moni varmaan lukee sen samantien uudestaan. Ja löytää matkan varrelta lukemattomia hulluja yksityiskohtia ja harhautuksia, jotka ensimmäisellä lukukerralla eivät tarttuneet tutkaan.

Virkistävää lukea psykologista trilleriä, joka ei päästä otteestaan. Ja kulttuurierot vain vahvistavat oudon maagista tunnelmaa. Voisi hyvillä mielin sanoa, että Axatin kirja on taikuutta parhaimmilaan.

Jussi Wahlgren

Kirjan voi lukea Elisa Kirjassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone