Ex-pankkiryöstäjä Toni Tuunainen kertoo uutuuskirjassaan tienanneensa miljoonia rikoksilla – näin kaikki rahat hupenivat

tuunainen

Rovaniemellä syntynyt ja Ruotsissa kasvanut Toni Tuunainen kertoo maanantaina (11.5.) julkaistussa Olin Ruotsin etsityin rikollinen -elämäkerrassaan rehellisesti omasta polustaan pankkiryöstäjäksi ja lopulta rikollisuutta ehkäisevän työn tekijäksi.

Lapsena Ruotsiin muuttanut Tuunainen muutti alle kouluikäisenä äitinsä kanssa Ruotsiin. Lapin hiljaisuus vaihtui kovaan lähiöelämään ja hän ajautui jo varhain rikosten polulle.

Karkin näpistely vaihtui täysi-ikäisyyden kynnyksellä murtokeikkoihin, joita Tuunainen laskee tehneensä pari sataa.

2000-luvun alussa hän oli osallisena Ruotsia kohauttaneessa arvokuljetusryöstöjen sarjassa.

Tuunaisen mukaan rikoksista kertyi myös rahaa, miljoonia kruunuja, mutta ne katosivat sen sileän tien kaikenlaiseen turhaan.

”Ja autoni olivat hienoja, suuria, kalliita, bensaa nieleviä. Tankkasin joka päivä 300–500 kruunulla. Arki oli kallista. Söin kaikki ateriani ravintolassa ja tietenkin joinkin siellä aika lailla. Tuhlasin kokonaisen omaisuuden pelkästään huumeisiin. Olen käyttänyt miljoonia kruunuja typeryyksiin”, Tuunainen kertoo kirjassaan.

Tuunainen ei hankkinut rahoilla taloja ja asuntoja eikä hän käynyt matkoilla. Raha meni arkielämään.

”Olen välillä miettinyt, että 90-luvulla olisin voinut ostaa lähiöistä kymmenen asuntoa muutamalla kymmenellä tuhannella kruunulla per luukku ja panna kaikki vuokralle – nyt samat asunnot ovat miljoonien kruunujen arvoisia.”

Tuunainen pääsi irti vanhasta elämästä vuosikymmen sitten ja myös huumeet jäivät. Ryöstelykään ei olisi enää onnistunut kiristyneiden turvatoimien takia.

Nykyään Tuunainainen tekee rikollisuutta ehkäisevää työtä muun muassa lukioissa ja koulukodeissa yhdessä nuorisotyöntekijöiden kanssa. Hän asuu Ruotsissa avopuolisonsa kanssa.

”Kaikki on niin erilaista nyt kun elän normaalia elämää, johon kuuluvat työ ja tulevaisuus. Minä jopa eläkesäästän niin paljon kuin pystyn, koska en luota siihen, että mikään hallitus voisi järjestää asioita 30 vuoden päähän.”

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia maanantaina julkaisusta kirjasta Olin Ruotsin etsityin rikollinen (Like). Lue näyte kirjasta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Joku varmaan alkais kyselemään mistä rahat on peräisin jos yrittäis niillä asuntoja ostella.Ja kun kiinni jää nii omaisuus takavarikoidaan,et onko siinä sitten järkevämpi vaan hankkia elämyksiä ku niitä ei voida takavarikoida.

Kommentit suljettu.