Esikoisdekkaristi Tuomas Niskakankaan Roihu on mukaansatempaava trilleri: ”Ohessa pyrin tarjoamaan lukijalle kiinnostavaa ja yllättävää tietoa”

Tuomas Niskakankaan Roihu on lupaava esikoisdekkari, joka vie lukijan Suomen valtarakenteiden pimeälle puolelle . Mesta.net haastatteli esikoiskirjailijaa sähköpostin välityksellä.

Esikoiskirjasi Roihu ilmestyi muutama päivät sitten. Mitkä ovat tunnelmat? Millaista lukijapalautetta olet saanut?

Tuomas: Vastaanotto on ollut mahtava. Lukijapalautteen perusteella olen onnistunut siinä, mihin pyrinkin. Halusin, että Roihu on ensisijaisesti mukaansatempaava trilleri, joka saa lukijan ahmimaan sivuja. Siinä ohessa pyrin tarjoamaan lukijalle kiinnostavaa ja yllättävää tietoa. Tuntuu, että molemmat ovat toteutuneet.

Harvat kriittiset kommentit ovat olleet siinä mielessä sopivia, että ne ovat samoja, joita moniin suosikkikirjoihini on kohdistunut. Mielestäni sivuhenkilöillä saakin olla vähän karikatyyrimäisiä piirteitä ja ison luokan trillerissä pitääkin liikkua niin kaukana arjesta, että mennään lähelle uskottavuuden rajaa.


Olet työskennellyt Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittajana ja Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana. Oliko kirjan kirjoittaminen sellaista kuin kuvittelit?

Romaanin kirjoittaminen poikkeaa tietysti hurjasti toimittajan työstä. Työkseen kirjoittaminen antaa silti hyvän pohjan. Opiskelin romaanin kirjoittamista niin, että kävin aika järjestelmällisesti läpi sitä, mikä erottaa mielestäni parhaat jännärit keskikertaisista.

Tein virheitä ja jouduin kesken prosessin pohtimaan, mistä jännitys konkreettisesti kirjoihin syntyy. Tärkein asia on hallita sitä, mitä lukija tietää ja mitä hän ei tiedä. Jännäriä lukiessa parasta on tieto siitä, että kohta selviää jotain kiinnostavaa, kun vielä käännän sivua. Sen lisäksi pitää käyttää muita jännityksen rakentamisen keinoja.

Roihu on jännittäväksi kudottu trilleri, jossa Suomi painii talouskriisin kanssa ja maamme on luisumassa tuhon tielle. Päähenkilön, nuoren pääministerin Leo Kosken käsissä on tuhansien ihmisten henki ja koko maan tulevaisuus. Mikä sysäsi sinut tarinan äärelle?

Ajatus syntyi, kun olin lopettelemassa kauttani HS:n Washingtonin kirjeenvaihtajana. Yhdysvalloissa taloudellinen eriarvoisuus on tietysti eri tasolla kuin Suomessa, mutta aloin miettiä tilannetta, jossa raju talouskriisi murtaisi suomalaisen hyvinvointivaltion perusteita. Kun siihen lisää yhteiskunnan polarisoitumisen ja kuplaantumisen, käsissä voisi olla melkoinen keitos. Ajattelin, että tässä voisi olla näyttämö sellaiselle isojen panosten trillerille, jollaisen kirjoittamisesta olin haaveillut.

Kirjassa esitellyt taloustutkijat ja heidän taloustieteelliset teoriansa ovat todellisia. Myös paikat on kuvailtu totuudenmukaisesti. Kerrot käyneesi tutustumassa muun muassa pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan sekä Helsingin huoltotunneliin. Kerro joku sykähdyttävä
asia, johon törmäsit taustatyötä tehdessä?

En viitsi paljastaa suosikkiani kirjan tapahtumapaikoista, koska se esitellään vasta kirjan loppupuolella, mutta se sijaitsee syvällä Helsingin alla. Törmäsin paikkaan sattumalta, löysin siitä lisää tietoa ja pääsin myös käymään siellä. Oli hienoa, että kaikkiin haluamiini paikkoihin järjestyi pääsy viranomaisten tai pääministerin kanslian avulla.

Roihu on väkevä avaus. Miten kirjallinen urasi jatkuu tästä edespäin?

Aloitan toisen jännitysromaanin kirjoittamisen tänä vuonna ja tarkoitus on saada se valmiiksi ensi vuonna. Nyt näyttää, että toiselle kirjalle on kovasti kysyntää, mikä tekee sen kirjoittamisesta entistä mielekkäämpää.  

Mitä kirjoja olet itse lukenut viime aikoina?

Viime aikoina minulla on ollut yleensä kesken kaksi pohjoismaista tai amerikkalaista jännäriä: yksi äänikirjana ja toinen yöpöydällä. Muista viimeaikaisista kirjoista suosikkejani ovat olleet Antti Holman Kaikki elämästäni -romaani ja Samu Haberin Forever Yours -elämäkerta. Molemmat toimivat äänikirjoina mielettömän hyvin.

Lue Roihun arvio: Tuomas Niskakankaan esikoisdekkari Roihu on raa´an mielikuvituksellinen tutkimusmatka Suomen valtapolitiikan pimeälle puolelle

Kuuntele näyte Roihun äänikirjasta tai lue näyte e-kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone