Eput-elokuva kertoo lämpimästi suomirockin jättiläisen tarinan – saapuu nettivuokraamoon

Saku Pollarin ohjaama Eput-elokuva on lämminhenkinen tarina ylöjärveläispoikien intohimoisesta matkasta koulubändistä suomirockin huipulle.

Eput-elokuva sai ensi-iltansa joulukuussa Leffa on vuokrattavissa kotiteattereissa vain Elisa Viihteessä 6.2. alkaen.

Ohjaaja Saku Pollari ei kuulu Eppu-faneihin ja hän kertoo tienneensä bändistä vain perusasiat ennen elokuvan tekoa.

Hänen ajatuksena oli, että elokuvassa olisi selkeä tarina ja draaman kaari.

”Aiheeseen tarttuminen arvelutti minua. Tuntui siltä, että jokaisella on mielipide Epuista ja käsitys myös siitä, millainen bändistä kertovan elokuvan pitäisi olla.”

”40 vuoden bändiura on mahdotonta käydä läpi seikkaperäisesti elokuvassa, joten aihepiiriä on kavennettava yllättävänkin reippaalla kädellä. Puhuimme leikkaajan kanssa, että kasaantuneesta materiaalista voisi tehdä helposti useita erilaisia Eppu-leffoja”, Saku Pollari sanoo.

Ohjaaja ei halunnut tehdä fanielokuvaa, vaan sellaisen, joka puhuttelisi kaikkia katsojia. Elokuvan kertojina ovat Eppujen nykyiset ja entiset jäsenet.

eput elokuva 1

Ohjaaja Saku Pollari, Martti Syrjä ja Juha Torvinen piipahtivat elokuvan pressikiertuella myös  Seinäjoella.

Kerrontatavaksi valittiin intensiivinen direct eye -tekniikka jossa haasteltava puhuu suoraan ”silmästä silmään katsojalle”.

”Haastateltava ei nähnyt haastattelijaa, kuvaajaa tai kameraa. Sen myötä syntyy vaikutelma, että ihminen kertoo ihmiselle tarinaa.”

Kitaristi Juha Torvinen on erittäinen tyytyväinen lopputulokseen.

”Mielestäni elokuvan tarina etenee mielenkiintoisella tavalla. Tämä ei ole oman hännän nostamista, koska me bändin jäsenet emme tehneet elokuvaa.”

”Meille on ehdotettu dokumenttielokuvan tekoa useasti aiemmin. Hankkeet ovat kaatuneet virheelliseen perusajatukseen, että ensin meiltä on kysytty millainen dokkarista pitäisi tehdä. Onneksi tekijöillä oli nyt oma visio ja lämpesimme sille”, Juha Torvinen kertoo.

Hän on onnellinen, että yhtyeen tarina on vihdoin tallennettu dokumentiksi. Jokainen sai puhua suunsa puhtaaksi niin iloisista kuin ikävistäkin asioista.

”Se on siinä eikä se lähde enää pois. Oli hienoa, että elokuva tehtiin aikana, jolloin me kaikki olemme elossa. Jokainen pääsi kertomaan elävänä oman näkemyksen asioista. Lähdimme siitä, että asiat kerrotaan ja käydään läpi rehellisesti. Dokumentti olisi huono paikka valehdella”, Torvinen naurahtaa.

martti syrjä

40 vuotta pitkä ikä mille tahansa yhtyeellle. Martti Syrjä tietää pitkän iän salaisuuden.

”Meistä neljä on kasvanut aikuisiksi yhdessä. Maailman on muuttunut sinä aikana hurjastu ja meillä kaikilla on perheet. Tietty kunnioitus toisiamme kohtaan on vahva ja ehkä siksi bändi on kestänyt näin pitkään. Tarvittaessa olemme osanneet pitää välimatkaa toisimme.”

Kuten elokuvasta käy selville, Ylöjärven metsistä ei noustu helpolla suomirockin huipulle. Syrjä toteaa, että yhtyeellä uransa alussa riittävä määrä taitoa, itsepäisyyttä ja lahjakkuutta.

”Monilla yhtyeillä se on toisin päin eli on tuuria muttei taitoa. Mutta ei bändistä olisi koskaan tullut mitään, ellei meillä olisi ollut myös hyvää tuuria.”

Eput-elokuva on samalla ajankuva. Siinä vilahtelee maailma, jollaista ei enää ole. Syrjä epäilee, että vastaavia bänditarinoita tuskin enää syntyy.

”Nykybändit eivät toimi yhtä tee-se-itse-pohjalta kuin me uramme alussa. Nykyisin kaikki on saatavana valmiina. Me aloitimme kaiken alkeista, joka myös on tehnyt matkasta hienomman.”

Eput-leffa vuokrattavissa kotiteattereissa vain Elisa Viihteessä 6.2. alkaen.

Kuvat: Tomi Palsa (pääkuva)  ja Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone