Eput-elokuva ★★★★☆

Eput-elokuva. Ohjaaja: Saku Pollari. Pääosissa: Eppu Normaali. 105 min. 2016.

Saku Pollarin ohjaama Eput-elokuva kertoo siitä, kuinka ylöjärveläisestä koulupoikien punk-bändistä tuli kautta aikojen suosituin suomirockyhtye, jopa instituutio.Kitaristi Juha Torvinen toteaa elokuvassa, että parhaimmillaan ”Eput oli vain pikkuisen vähemmän suositumpi kuin joulupukki.”

Elokuva on myös tarina veljeydestä, ystävyydestä, rockin soittamisen intohimosta sekä menestyksen kovasta hinnasta. Ohessa nähdään ajankuvia maailmasta, jollaista ei enää ole.

Elokuvan päähenkilöiden määrä on rajattu Eppu Normaaliin jäseniin ja Poko Rekordsin perustajaan Epe Heleniukseen. Elokuvan kannalta on erittäin hyvä asia, että myös ex-basistit Mikko Saarela ja Mikko Nevalainen ovat mukana.  Heille Eppu-vuodet edustavat vuosikymmenten takaista nostalgiaa niin hyvine kuin kipeine muistoineen.

Kaikki haastateltavat puhuvat asioista suoraan ja kaunistelematta. Synkimmät ajanjaksot, kuten alkoholiongelmat ja ikuisuusprojekteiksi venyneet levytyssessiot, käydään läpi hienotunteisesti.

Elokuvassa on sujuvasti etenevä juoni. Tarinaa selkiytetään näytellyillä historiakohtauksilla. Niissä nuorukaiset huristevat Eppujen vanhalla keikkabussilla ja käyvät koulua. Jopa legendaarinen ”martintappokone” vilahtaa elokuvassa.

Arkistomateriaalin suhteen on käännetty kaikki kivet. Kuvamateriaalia saatu niin Yleisradiolta kuin perhealbumeista.

Elokuvan oheistarinana on valmistautuminen viime kesäiseen 40-vuotisjuhlakonserttiin Ratinassa.

 

Eput-elokuva on vuokrattavissa kotiteattereissa vain Elisa Viihteessä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone