Enni Rukajärvi: ”TV-sarjat ja elokuvat rentouttavat ennen kilpailua”

Lumilautailija Enni Rukajärvi rentoutuu kisamatkoilla tv-sarjojen ja elokuvien parissa. Kisatunnelmaan pääsyä siivittää myös raskas rockmusiikki.

Enni Rukajärvi, 26, saapuu haastatteluun tyytyväisin mielin. Hän on voittanut juuri Innsbruckissa Itävallassa käydyn arvostetun Air & Style -kutsukilpailun. Voitto oli historiallinen, sillä vuodesta 1994 lähtien järjestetyssä hyppykilpailussa ei aiemmin ole kisattu naisten sarjaa.

”Kovimmat äijät ovat olleet siellä aina ja me tytöt olemme odottaneet pääsevämme mukaan. Hyppyri oli rakennettu Olympia-aukiolle keskelle kaupunkia. Yleisöä oli valtavasti ja tunnelma oli tosi tiivis. Se tuntui huikealta, koska vuorilla kisatessa yleisöä on usein vähemmän tai se on levittäytynyt laajemmalle. Air & Stylessa laskeminen tuntui enemmän show-esiintymiseltä kuin kilpailulta”, Enni Rukajärvi kuvailee.

Lumilautailu on viihdyttävä ja yleisöystävällinen laji. Hypyt ovat näyttäviä ja valokuvauksellisia. Musiikki soi ja huuto raikaa.

Ennen kisasuoritusta Enni kuuntelee rockia ja punkkia. Tämän hetken lempimusiikkia on Black Sabbath.

”Musiikin tulee olla iskevää ja tykittelevää, koskan mietin usein tekeväni temppuja sen tahdissa. Ennen kilpailuja kuuntelen rauhallistakin musiikkia, jos huomaan käyväni ylikierroksilla.”

enni rukajärvi 17

Rukajärvi rentouttaa itseään kilpailumatkoilla katsomalla kannettavalta tietokoneelta sarjoja ja elokuvia. Niissä tulee olla sopivasti toimintaa, mutta ei liikaa räiskintää.

”Viime aikoina olen katsonut elokuvia, jotka perustuvat tositapahtumiin. Pelkkä räiskintä ei riitä minulle, vaan tarinassa on oltava jotain syvällisempää.”

”Ulkomailla katson sarjoja Netflixin kautta. Viime aikoina olen katsonut paljon historiallisia sarjoja, kuten Vikingsia, Last Kindomia ja Narcosia. Olen seurannut myös Sons Of Anachya ja Ensisilmäyksellä -sarjaa.”

Rukajärven pitkäaikainen lempinäyttelijä on Leonardo DiCaprio. Hän nimeää ”Leon” myös näyttelijäksi, jonka haluaisi eniten tavata.

”DiCapriosta tuli suosikkinäyttelijä Titanic-elokuvan myötä. Hän on hyvä näyttelijä ja lisäksi hän on kampanjoinut muun muassa ilmastonmuutoksen puolesta. Meillä olisi paljon puhuttavaa”, luonnon puolestapuhujana tunnettu Rukajärvi toteaa.

Kotimaisista elokuvista Enni on katsonut viimeksi muun muassa Mielensäpahoittajan ja Napapiirin Sankarit. Teini-iässä hän ihastui Aleksi Mäkelän Pahat Pojat –elokuvaan ja etenkin sen päätähteen.

Jasper Pääkkönen oli siihen aikaan nuorten tyttöjen suosikkinäyttelijä. Niin myös minun. On ollut siistiä katsoa viime aikoina Vikings-sarjaa, kun Pääkkönen ja Peter Franzèn näyttelevät siinä.”

Rukajärvellä on kokemus elokuvan tekemisestä: vuonna 2010 hän sijaisnäytteli romanttisessa komediassa Chalet Girl.

Elokuvassa nähtiin runsaasti lumilautailua ja Ennin tehtävänä oli toimia pääosan esittäjän stunttina.

”Laskin silloin ensimmäistä kautta ammattilaisena. Sain kutsun kuvauksiin sponsorini kautta. Oli siistiä nähdä, miten elokuvia tehdään. Se oli pitkäveteistä touhua. Olin odottanut vuoroani koko päivän, kun yhtäkkiä tultiin sanomaan, että nyt sinun on mentävä mäkeen.”

Rukajärven kilpailukausi jatkuu maaliskuussa. Keväämmällä ohjelmassa on kuvauksia.

”Nauttikaa kevätkeleistä ja ulkoilkaa mahdollisimman paljon”, kuuluvat Ennin hiihtolomaterveiset.

Neljä nopeaa.

Millä fiiliksellä rinteeseen kisojen ulkopuolella?

”Menen aina laskemaan sillä asenteella, että teen sen ilosta. Toisaalta, jos rinteessä on iso hyppyri ja keli hyvä, tulee laskemista ajateltua helposti treenin kannalta, vaikka ei kyllä pitäisi. Paras tulos syntyy kuitenkin silloin, kun säilytän rentouden ja osaan lukea omaa fiilistäni. Esimerkiksi Caba-tonninen oli mielessäni jo pitkään. Sitten yhtenä päivänä päätin tehdä sen.”

Menestyksen salaisuus?

”Pohjimmaisena on intohimo tekemiseen. Lisäksi minulla on halu tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Toisaalta olen päässyt eroon liiasta perfektionismista, joka voi kääntyä haitaksi.

Vinkit lumilautailun aloittajille.

Haastakaa mäessä itsenänne sopivasti. Kun peruslaskeminen tuntuu hyvälle, voi kokeilla laskea pienimmistä hyppyreistä. Kannattaa edetä pikku hiljaa ja seurata kokeneempia laskijoita.”

Mitä urheilu-uran jälkeen?

”Tämä ei ole välttämättä maailman ekologisin ammatti, mutta onneksi voin käyttää julkisen aseman hyväkseni ja antaa kaiken takaisin. Olen huolissani ilmastonmuutoksesta ja luonnonvarojen tuhlaamisesta. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä työtä luonnon hyväksi.”

 

Löydät Ennin suosikkileffoja myös Elisa Viihteestä.

 

Teksti: Jouni Hirn. Kuvat: Kuvaaja Harri Tarvainen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone