Elämää KHL:ssä – Lätkää, lääkäreitä ja rahasäkkejä

elamaa_khl

This is Russia

Itävaltalainen jääkiekkomaalivahti Bernd Brückler kertoo yhdessä Risto Pakarisen kanssa kirjoittamassa kirjassaan, millaista oli pelata maailman toiseksi kovimmassa kiekkoliigassa KHL:ssä. Brückler edusti KHL-urallaan useita venäläisjoukkueita vuosina 2009–2012.

KHL-joukkueiden harjoitus- ja elintavat poikkeavat tyystin länsimaisista. Pelaajat viettävät kurinalaista ja askeettista elämää ja käyvät läpi kovan harjoittelurääkin. Pelimatkat ovat raskaita. Tuhansien kilometrien lentomatkoja taitetaan vanhalla kalustolla ja joukkueet yöpyvät paikoissa, joille ei heruisi tähtiä meillä päin.

Muiden länsipelaajien tavoin Brückler joutui kokemaan kulttuurisokkeja sekä arki- että urheiluelämässä. Hän kertoo todistaneensa lahjontaa ja hämäräbisneksiä. Asettakin heiluteltiin nenän edessä.

Itävallan maajoukkuerrakin edustanut Brückler kertaa ikimuistoista matkaansa huumorilla ja kokeneen maailmanmatkaajan silmin. Kirjan parhainta antia ovat yksittäiset tarinat muun muassa kaviaarin salakuljetuksesta ja Moskovan ruuhkaan juuttuneesta joukkueesta, joka joutuu turvautumaan metrokyytiin ehtiäkseen otteluun.

Nimen perusteella kirjan on tarkoitus herättää kohua. Pillerit, rahasäkit ja ketkut lääkärit jäävät kuitenkin paitsioon.  Pohjimmiltaa kyseessä lämminhenkinen kertomus ammattilaislätkän armottomasta maailmasta Venäjällä ja muualla.

Suureksi urheilukirjaksi ei maalivahvin muistelmista ole, mutta jokainen lätkäfani ahmaisee teoksen nopeasti.

Brückler torjuu parhaillaan kiekkoja EC Salzburgin riveissä ja elää avioliitossa suomalainen vaimon kanssa. Yksityiselämää olisi voitu puida kirjas enemmänkin. Lätkätermiä käyttäen sen myötä olisi päästy paremmin ihon alle.

 

Elämää KHL:ssä – Lätkää, lääkäreitä ja rahasäkkejä -esittely Elisa Kirjassa.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone