Efektilliset äänikirjat yleistyvät – ”efektit ovat omiaan viemään kuuntelija paikanpäälle itse tapahtumapaikkaan”

Ääniefektejä sisältävät äänikirjat yleistyvät. Äänikirjoissa voi kuulla nyt esimerkiksi löylyn sihinää, suden ulvontaa ja metsänääniä.

Into Kustannus julkaisee kesän aikana muutamia uudenlaisia äänikirjoja, joissa äänikirjoihin lisätään erilaisia efektejä luomaan intensiivisempi kuuntelukokemus. Mistä tässä on kyse, Into Kustannuksen e- ja äänikirjakustantaja Camilla Gabrielsson?

”Kuuntelen itse runsaasti äänikirjoja, minkä seurauksena aloin pohtimaan, miten kuuntelukokemusta voisi syventää ja millaisia uusia ulottuvuuksia kirjallisuuteen voisi lisätä. Syntyi ajatus efektillisistä äänikirjoista, joissa yhdistyvät korkealaatuinen ammattiluenta ja teemoitetut äänitehosteet. Esimerkiksi Silja Pitkäsen ja Ville-Juhani Sutisen äänikirjassa Propagandan historia saattaa toista maailmansotaa käsittelevän luvun alussa kuulua morseaakkosten ääniä ja keskiajan vaikuttamisen keinoista kertovassa kappaleessa kuulua kirkkokuoron komeaa laulantaa. Sanotaanhan, että kuvaakin voi tulkita painetussa kirjassa kuin tekstiä – miksei äänikirjassa tehosteääni voisi olla myös eräänlainen kuva?”

Millaisena näet tulevaisuuden näkymät? Millä tavoin efektejä voisi hyödyntää äänikirjaformaatissa? Mitä kaikkea ne mahdollistavat?

Camilla Gabrielsson

”Syvemmän kuuntelukokemuksen lisäksi efektit esimerkiksi rytmittävät äänikirjaa. Korkealaatuisten tehosteäänien avulla voidaan esimerkiksi merkitä, että äänikirjan luku vaihtuu. Tehosteiden kanssa täytyy olla kuitenkin tarkkana, sillä kustantajana en halua, että ne tekevät äänikirjoista mitenkään raskaita kuunneltavia – päinvastoin niiden tarkoitus on ennen kaikkea tukea kuuntelukokemusta. Uskon, ettemme ole vielä nähneet äänikirjan lopullista muotoa. Sen olemus itsessään hylkii kaikenlaisia muotteja ja hyvä niin. Tämä antaa kustantajalle mahdollisuuden tuoda aivan uusia yleisöjä kirjallisuuden pariin. Kuka tietää, ehkä tulevaisuudessa äänikirjoihin tullaan liittämään augmented reality -efektejä eli itse kirjan miljööhön voisi astella ja päähenkilöiden kanssa käydä keskustelua esimerkiksi virtuaalitodellisuuslasien avulla. Tällaiset tarinalliset roolipelithän rikkovat jo nyt elokuvan, tietokonepelin ja jopa kirjallisuuden rajoja luoden hybridejä.”

Millaista palautetta olette saaneet kuluttajilta?

”Olen saanut enimmäkseen positiivista palautetta. Varttuneemmat kuuntelijat kertovat, että efektilliset äänikirjat muistuttavat kovin perinteisiä kuunnelmia, mikä on totta. Nuoremmille kuuntelijoille kokemus on kuitenkin uusi, joten voi olla, että efektilliset äänikirjat tulevat popularisoimaan uudelleen kuunnelmatyyppiset äänikirjat. Kuuntelijat ovat kertoneet, että efektit ovat auttaneet heitä luomaan mielessään vivahteikkaamman kuvan käsitellystä aiheesta. Esimerkiksi Ulla Koskisen Suomessa selviytymisen historiaa -äänikirjassa kuullaan kansanparantajan loitsu esi-isiemme terveyskäytäntöjä käsittelevässä luvussa. Tällaiset efektit ovat omiaan viemään kuuntelija paikanpäälle itse tapahtumapaikkaan, esimerkiksi hämyiseen pirttiin, jossa kansanparantaja lausuu muinaisia loitsujaan sairaalle. Toki on myös heitä, jotka pitävät enemmän perinteisistä äänikirjoista. Mutta on mielestäni hyvä, että kaikille kirjallisuuden ystäville löytyy jotain mielenkiintoista kuunneltavaa! Siitähän tässä ihanassa työssä on kyse.”

Millaisena näet äänikirjojen tulevaisuuden?

”Kirkkaana ja positiivisena. Suomalaiset ovat jo tottuneita äänikirjojen kuuntelijoita maailmanlaajuisesti katsoen, mutta uskon, ettei varsinaista kattoa ole vielä saavutettu. Luulen, että erityisesti nuorten poikien lukuintoon äänikirjat voivat olla merkittävä ratkaisu nyt ja tulevaisuudessa. Äänikirjat mahdollistavat kirjallisuudesta nauttimisen missä ja milloin vain, vaikkapa lenkkipolulla, tiskejä tiskatessa tai ihan vain sohvalla rentoutuen. Olen myös kuullut, että äänikirjat antavat useimmille kiireisille ihmisille mahdollisuuden päästä kirjojen pariin, sillä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä melkeinpä mitä vaan. Parhaimpana esimerkkinä tästä pidän omaa aviomiestäni, jonka hektinen arki ei antanut mahdollisuutta hänelle nauttia kirjallisuudesta. Äänikirjat olivatkin oiva ratkaisu tähän pulmaan, niitä kun voi kuunnella vaikkapa työmatkalla. Äänikirjojen avulla voin ensimmäistä kertaa ikinä keskustella kirjallisuudesta hänen kanssaan, mikä on mielestäni loistava esimerkki äänikirjojen kirkkaasta tulevaisuudesta.”

Kerro joku huvittava tai mielenkiintoinen efekti, jonka olette lisänneet äänikirjaan?

”Mainitsemani äänikirjan Propagandan historia alussa käsitellään luolamaalauksia ja esi-isiämme. Päätimme lisätä luvun alkuun luolaseinämään piirtämisen ääniä ja muinaisten ihmisten muminaa. Efekti on minusta hauska tapa aloittaa kirja, jonka aihe on erittäin ajankohtainen.Vain luovuus on rajana efektillisissä äänikirjoissa!”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. On se nyt kumma, kun joka paikkaan täytyy tunkea jotain älämölöä!

    Juurikin ääniefektit ja välimusiikit (alkumusiikkiin on ollut pakko alistua) pilaavat äänikirjat. En edes ala kuunnella äänikirjaa, jossa tiedän olevan äänisaastetta mukana ja jos äänisaaste paljastuu hetken kuuntelun jälkeen, poistan kirjan heti ja arvostelen sen yhdellä tähdellä (yksi tähti jää kirjailijan työstä), niin paljon tuo äänisaaste pilaa niitä. Suomalaiset äänikirjatuottajat ovat onneksi suurimmaksi osaksi tajunneet, että kaikesta ei tarvitse tehdä älämöykkää.

    Yksi kamalimmista kokemuksista oli Neil Gaimanin itsensä lukemana Graveyard Book, jossa inhottavan huonolaatuisena soi Danse Macabre joka hi*on välissä. Ärsyttävä melodia. Tiedän, että se kappale kuului kirjan juoneen, mutta kerta olisi ehkä riittänyt… Toinen kamala kokemus oli näyttelijä Sean Beanin lukema kirja, jossa soi taustamusiikki lähes koko ajan, pilasi kivan puheen soinnin ja rauhallisen, syvän äänen ihan totaalisesti!

Kommentit suljettu.