Downshiftaajat oli ohjaajalle mieluinen pesti – kuvauksia väritti erikoinen kissaepisodi

Suositun Dowshiftaajat-sarjan kolmas kausi julkaistiin juuri Elisa Viihteessä.

Uuden kauden neljä ensimmäistä jaksoa ohjasi Juha Lankinen, loput viisi Antti Heikki Pesonen.

Lankinen on ohjannut aiemmin muun muassa Ylen suosittuja sarjoja Uusi päivä ja Suden hetki.

Downshiftaajiin hän tutustui ystävänsä Teppo Airaksisen kautta. Airaksinen ohjasi sarjan ensimmäisen kauden ja osan kakkoskauden jaksoista.

”Toiveenani oli päästä ohjaamaan itsekin Downshiftaajia. Se oli muutenkin täydellinen työkeikka tähän hetkeen”, Lankinen toteaa.

Juha Lankinen ja kuvaaja Teppo Högman käyvät läpi pian kuvattavaa ottoa.

Kolmannella kaudella Kuuselat muuttavat maalle, kun perheen pää Tommi (Jussi Vatanen) saa yllättän työtarjouksen synnyinkunnastaan Hankalammelta.

Kolmas kausi käsittelee Lankiselle läheistä aihetta. Lahdessa syntynyt, mutta pitkään Helsingissä asunut ohjaaja on harkinnut itsekin muuttavansa pois kaupungin hälinästä.

”Samaistun paljon tarinan teemoihin. Kun täytin neljäkymmentä, huomasin kaipaavani ympärilleni rauhaa”, hän sanoo.

Lankinen toteaa, että hänen oma käsityksensä maaseudusta on hyvin erilainen kuin se nähdään monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

”Tarkoituksenamme ei ollut tehdä maalaiskomediaa tai parodiaa. Halusimme käsitellä maaseutua rentona ja ystävällisenä paikkana, jollaisena sen itsekin näen.”

Lankinen kiittelee sarjan lämminhenkistä maaseutukuvauksesta käsikirjoittaja Leo Viirretiä.

”Leolla on syvempi kosketus maaseutuelämään. Käsikirjoituksesta välittyy, että hän laittoi mukaan omaa sydäntään.”

Uuden ohjaajan oli helppoa hypätä mukaan kolmoskaudelle, sillä päähahmot ja -näyttelijät olivat samoja kuin edelliskausilla.

Kolmas kausi kuvattiin pääkaupunkiseudulla. Kuuseloiden kotitalona toimi Sipoon Hidsbyssä sijaitseva omakotitalo. Siellä sarjan tekijöitä kohtasi yllätys.

”Sarjaan oli käsikirjoitettu maatiaiskissa. Sipoolaisen talon isäntäväki oli muuttanut väliaikaisesti pois kuvausten tieltä, mutta kissa oli jäänyt taloon. Aioimme käyttää kuvauksissa tuota kissaa, mutta harmiksemme se poistui juuri kuvauspäivän aamuna paikalta. Onneksi saimme paikalle toisen kissan tuuraamaan”, Lankinen muistelee huvittuneena.

Downshiftaajia voi katsoa Elisa Viihde Aitiosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone