Dekkaristi JP Koskinen paljastaa viime vuoden suosikkikirjansa ja tulevan vuoden suunnitelmansa

Mesta.netin kirjasivuston joulukyselyssä summataan mennyttä ja kännetään katsetta kohti seuraavaa vuotta. Nyt on vuorossa tuottelias ja palkittu dekkaristi JP Koskinen.

Millaisena jää mieleen kirjavuosi 2020?

Kuten tavallista, hienoja kirjoja on ilmestynyt paljon ja tuntuu vähän, että lukupino vain kasvaa. Ehdin sentään lukea joitakin kirjoja, joista mainittakoon tässä Jani Saxellin Helsinki Underground, Tapani Baggen Sinimusta kyyti, Virpi-Hämeen Anttilan Kalman kevät ja Leena Lehtolaisen Jälkikaiku. Paljon on vielä pinossa, sillä omat työt vaativat veronsa. Niitä varten luin taas tänäkin vuonna kolmisenkymmentä tietokirjaa. Omalta osaltani ilmestyneiden kirjojeni Hukkuva maa ja Kesäkuun kalmantanssi vastaanotto oli oikein hieno. Myös uudet lastenkirjani (Benjamin Hawk ja kultainen sapeli, Gabriel Hullo ja viheltelevä vampyyri sekä Hugo ja lukutoukan arvoitus) löysivät lukijansa, mikä aina ilahduttaa. Ja tietysti tässä kirjoitettiin aika paljon, kun liikkuminen oli minimissä.

Mitä kirjoja aiot lukea joulupyhinä?

Luen aina uudestaan joulurauhassa Peter Englundin tuotantoa, luulenpa, että tänä vuonna on vuorossa Menneisyyden maisema (Förflutenhetens landskap). Jokin Englundin tavassa kirjoittaa on minulle kuin virkistävä lähde.

Kerro rakkain jouluperinteesi, josta et haluaisi luopua?

Joulusauna on aattona perinne, josta ei helpolla luovuta. Samoin on kuusen hankkiminen niin, että se kannetaan kotiin ihan omakätisesti jostakin. Nykyään enemmänkin kauppiaan pihasta, mutta kuitenkin.

Koko maailma odottaa, että elämä palautuisi normaaliksi koronan kurimuksesta. Mitä muuta odotat alkavalta vuodelta?

Koronalle tosiaan toivon hyvästejä, kuten kaikki muutkin. Vuosi 2020 oli suuren uurastuksen vuosi, ja olen kyllä erittäin tyytyväinen kirjoittamiini kirjoihin, jotka ilmestyvät tulevana vuonna. Heinäkuun hurmeiset niityt aloittaa Murhan vuoden loppupuolikkaan ja tunnelma alkaa tiivistyä. Luvassa on myös pieni yllätys sarjaa seuranneille lukijoille, ja vaikka Juho usein sanoo, että yllätykset ovat ikäviä, tämä yllätys on mukava. Lisäksi syksyllä ilmestyy suuren työn tuloksena romaani Haukansilmä, jossa kerrotaan Tulisiivessä seikkailleen Kaarlen isoisän Yrjön siirtolaistarina. Näihin kirjoihin on upotettu työtunteja valtava määrä, joten ainahan se jännittää, miten lukijat ottavat ne vastaan. Ja tietysti odotan hyvää työvirettä, sillä seuraavat kirjat ovat jo muhimassa!

Tutustu JP Koskisen kirjatuotantoon.

Kuva: Toni Härkönen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone