Dekkaristi Christian Rönnbacka teki venereissun, jollaista kukaan ihminen maailmassa ei ollut aiemmin tehnyt

riski kirja

Juuri uuden Tuonen korppi -dekkarin julkaissut Christian Rönnbackan ja hänen ystävänsä Lars Candolinin kuusi vuotta sitten aloittama venereissu Tammisaaresta Pietarsaareen päättyi elokuussa Pietarsaareen.

Kaverukset ajoivat pienellä perämoottorilla 750 kilometriä pitkin Suomen sisävesiä.

Idea Riskiretkeksi nimetystä veneretkestä syntyi vuonna 2010, kun Lars Candolin löysi Tammisaaren edustalta hylätyn ja huonokuntoisen lasikuituveneen. Pienestä tarrasta selvisi, että vene on Särki-merkkinen ja valmistettu vuonna 1974.

Historia on aina kiehtonut Candolinia, ja hän oli omasta mielestään selvittänyt Ruotsin kuninkaan määräämän ja Birger Jaarlin johtaman toisen ristiretken reitin. Historianharrastaja halusi kokeilla, miten pitkälle reittiä pääsee veneellä Tammisaaresta ylospäin.

Matkalle hän sai houkuteltua silloisen työkaverinsa Christian Rönnbackan.

Kaverukset kulkivat järvissä, koskissa, puroissa ja ties missä mutaojissa, joihin ei kuuna päivänä olisi muuten tullut mentyä. Veneen perässä säksätti 2-hevosvoimainen perämoottori.

73765

Lars Candolin ja Christian Rönnbacka juhlivat perille pääsyä Pietarsaaressa.

Välillä venettä vedettiin käsin kuivalla maalla. Matkaa taitettiin periodeissa. Reissua jatkettiin kesällä aina siitä, mihin se oli edellisenä kesänä jäänyt.

Rönnbackan mukaan reissu oli huomattavasti raskaampi kuin he osasivat mielissään kuvitella, mikä tietenkin osittain selittyy sillä, ettei tällaista reittiä ole koskaan nykyaikana matkattu.

”Alussa oli sellainen fiilinki, että grillataan ja nautitaan auringosta ajelemisen lomassa.
Opimme reissun aikana sen, että ihmisen kestävyys on lopulta aika rajaton, kun ei ole vaihtoehtoja. Se ei ole vielä mitään, kun voimat loppuvat. Siitä voi jatkaa vaikka kuinka pitkälle eteenpäin.”

Rönnbacka aikoo työstä Riskiretkestä kertovan kirjan. Ensi vuonna julkaistavaan reissukertomukseen tulee myös kuvamateriaalia.

”Kun kuulen hyvän tarinan, koen olevani vastuussa siitä, että saan säilöttyä sen. Panen puolukat pakkaseen ja hyvät tarinat kansiin.”

”Candolin tuosssa osuvasti totesi, että olemme tehneet sellainen moottorivenereissun, jota kukaan ihminen maailmassa ei ole tehnyt. Siitä jäi mahtava seikkailunmaku”, Rönnbacka toteaa.

Myös dekkaririntamalla tapahtuu, sillä Rönnbackalta ilmestyi juuri uusi dekkari Tuonen korppi, joka on saatavissa ennakkoon Elisa Kirjasta.

”Hautalehtoa ei voi laittaa jäähylle. Uuden kirjan tarina lähtee liikkeelle siitä, kun Talman kalkkilouhoksesta löytyy paloiteltu ruumis. Se on hyvä lähtökohta dekkarille”, Rönnbacka naurahtaa.

Voit lukea Christian Rönnbackan kirjoja sähköisenä Elisa Kirja -palvelusta.

Kuva: Lars Candolin ja Riskiretki.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone