Dekkaristi Christian Rönnbacka koputti Söderskärin majakan oveen, sitten tapahtui jotain odottamatonta

ronnbacka

Kotimaisten dekkaristien kuumaan ryhmään nousseelta Christian Rönnbackalta ilmestyi juuri seitsemäs Antti Hautalehto -dekkarisarjan romaani Majakka.

Kirjan päätapahtumapaikka on Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka.

Vuonna 1862 rakennetun majakan päätyminen dekkariin oli sattuman summa. Rönnbackan ystävä Lars yritti pitkään saada hänet  ylipuhuttua käymään Söderskärissä.

”En itse ollut kovinkaan innostunut. Lopulta luovutin ja suostuin lähtemään syksyiselle hyvin epätasaiselle merelle. Lars kuskasi Busterillaan minut ja vaimoni Helin Kalkkirannasta majakkasaareen”, Rönnbacka muistelee parin vuoden takaista päivää .

Vaikka ennakkoluuloja oli, perillä Rönnbacka huomasi, että majakkamiljöö oli mitä loistavin.

”Söderskär pamautti sieluun täysillä. Sen yksinäisyys ja karuus oli jotain uskomatonta. Ottaessani kuvan majakasta, tiesin ottavani seuraavan kirjan kansikuvan.”

Kun seurue kävi kolkuttamassa majakan omistajan ovea, omistaja tuli käsi ojossa esittäytymään. Kohtaamisesta tuli ikimuistoinen.

”Hän kertoi lukeneensa kaikki Hautalehdot. Samalla tiesin että paikka oli jälleen valinnut minut. Omistaja antoi meille majakan avaimen ja saimme mennä sinne ihailemaan paikkoja. Vaikka minun matkani Söderskääriin kesti vuosia ja oli myrskyisä ja kylmä keikka, sinne pääsee oikeasti todella helposti. Kauppatorilta ja Vuosaaresta sinne liikennöi Pörtö Linen vene, samoin myös Kalkkirannasta”, Rönnbacka kertoo.

Kirjojen tapahtumapaikat ovat tärkeitä Rönnbackalle; Niissä pitää olla luonnetta ja niiden pitää puhutella.

”Nähdessäni uuden mielenkiintoisen paikan, tiedän usein aika nopeasti, jos siitä on aihiota tarinaan. Aikoinaan minut vietiin puoliväkisin kustantamon päällikön toimesta katsomaan Nikkilän mielisairaalan hallintorakennusta (Rakennus 31). En voi sanoa viihtyneeni syyspimeässä hylätyssä rakennuksessa jossa oli ruumiiden säilytykseen tarkoitettu kylmiö obduktiohuoneessa, mutta niin se paikka kuitenkin valitsi minut kertomaan tarinaa. Sama kävi Talman kalkkilouhoksella. Nähdessäni sen, tiesin että tämä paikka on hyvä lähtökuoppa Tuonen korpille.”

Rönnbackan mukaan  jo Majakan tekovaiheessa ihmisiä kävi Söderskärillä..

”Sellaiset jotka tiesivät että kirja sijoittuu sinne… Olen kuullut että kyselyitä venevuoroista on tullut hehkutuksen jälkeen. Ja useampi lukija on jo ilmoittanut joutuvansa menemään sinne”, hän sanoo.

Lue Majajan arvostelu ja ilmainen näyte kirjasta.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone