Dekkariarvio: Arttu Tuominen kuvaa poliisin tutkintaa syvällisesti – ”Hyvitys loppuu tulisen räjähtävästi ja ahdistavasti”

Arttu Tuominen: Hyvitys – (WSOY 2020)

Arttu Tuominen voitti Vuoden 2020 Johtolanka-palkinnon edellisella dekkarillaan Verivelka. Hyvitys jatkaa Tuomisen upeaa uraa. Kirjailija on valinnut Hyvityksen aiheeksi vaikean ja mielipiteitä vahvasti jakavan  seksuaalisen vähemmistökulttuurin. Homot, lesbot ja transvestiitit esittäytyvät Porin pikkukaupungissa.

9789510442968Heti ensimmäisessä luvussa Tuominen kuvaa rikosylikonstaapeli Henrik Oksmanin salattua yöelämää. Oksaman pukeutuu punaiseen mekkoon ja meikkaa itsensä yökerhokuntoon. Ja onnistuu löytämään seuraa kinky-ravintolasta. Onnekseen hän ja uusi tuttavuus poistuvat paikalta ennen terrori-iskua. Joku heittää yökerhoon kranaatteja. Kuolleita on useita, loukkaantuneita vielä enemmän.

Oksman määrätään tutkimaan terroritekoa päällikkötehtävistä vapautetun Jari Paloviidan kanssa.

Porin poliisiaseman rikosyksikköä johtaa Paloviidan jälkeen kolmekymppinen nainen, Susanna Manner.

Tuominen kuvaa poliisin tutkintaa syvällisesti. Hän pureutuu päähenkilöidensä elämään hämmästyttävän analyyttisesti. Meillä kaikilla on vikamme, omituisuutemme ja salaisuutemme.

Yökerhon terroritekoon liitty salaperäinen Lähettiläs. Hän esiintyy sosiaalisessa mediassa avoimen rasistisesti vihapuheineen ja väkivaltaan yllyttämisineen. Lähettiläs tunnustaa olevansa hyökkäyksen takana. Homot ja uskovaiset tulisi siivota maan päältä. Lähettiläs käyttääkin väkivaltaa molempia ihmisryhmiä kohtaan.

Lisäksi tarinaan sekoittuu uusnatsien White Order-järjestö, ja järjestön hankaukset virkavallan kanssa.

Tuomisen kieli on notkean sujuvaa ja kerronta vie eteenpäin yllättävien käänteiden ja raakojen väkivallantekojen ahdistavassa maailmassa. Lähettilään ja natsijärjestön kanssa tutkijat saavat venyä parhaimpaansa, eikä sekään aina riitä.

Psykologia on ilmiselvästi kirjailijan sydäntä lähellä.

Mikään inhimillisen elämän trauma tai painostava väärinkäytös ei jää kirjailijalta analysoimatta. Ja vaikka maailmassa on pahuutta ja väkivaltaa yhteiskunnan tasolla ja eri ihmisryhmiä vastaan, löytyy sitä myös henkilökohtaisella tasolla perheiden sisältä.

Hyvitys loppuu tulisen räjähtävästi ja ahdistavasti, mutta ihan viimeiseksi Tuominen toki antaa ymmärtää, että maailmasta saattaa vielä löytyä hyväksyntää ja oikeudenmukaisuutta.

Jussi Wahlgren

Lue näyte Hyvitys-kirjasta. Saatavana myös äänikirjana.

Kuva: Juha Törmälä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone