Deepwater Horizon ★★★½☆

deepwater-horizon-mark-wahlberg-01-670-380

 

Deepwater Horizon. Ohjaus: Peter Berg. PO: Kurt Russell, Mark Wahlberg. 102 min. K12. 2016.

Peter Bergin (Battleship, Lone Survivor) ohjaama katastrofielokuva Deepwater Horizon perustuu tositapahtumiin. Lyhyt faktakertaus: vuonna 2010 öljyjätti BP:n vuokraama öljynporauslautta räjähti Meksikonlahdella aiheuttaen yhden kaikkien aikojen pahimmista öljyonnettomuuksista. 11 työntekijan kuoleman lisäksi ympäristölle aiheutuneet tuhot olivat merkittäviä – porausreikä työnsi mereen 86 päivän aikana noin viisi miljoonaa barrelia öljyä. BP joutui maksamaan useiden miljardien dollareiden vahingonkorvaukset.

Elokuva keskittyy itse onnettomuuteen, ei edeltäviin syihin (ja seurauksiin). Näkökulma on Mark Wahlbergin esittämän sähköteknikkona toimivan perusjampan. Luonnollisesti onnettomuuden syihin otetaan selkeä kanta – öljyjätin kiirehtiminen ja laminlyönnit olivat kaiken pahan alku ja juuri. Ainoa tolkun mies tuntuu olevan Kurt Russellin esittämä elämän marinoima  työnjohtaja. Katastrofin aineksia keitetään kasaan hitaasti mutta varmasti. Katsojalle osoitetaan hyvinkin yleismaailmallinen tapahtumakaavio; jättifirma himoitsee dollareita, painetta asetetaan alemman tason pomolle joka asemansa varmistamiseksi haluaa nopeuttaa tuotantoprosessin käynnistymistä – yksityiskohdissa oikomalla. Paine välittyy pikkupomojen kautta aina suorittavalle taholle, jossa onneksi seisoo Russelin esittämä tolkun mies. Työnjohtaja pitää kiinni määräyksistä ja turvallisuudesta. Iso pyörä on kuitenkin pyörähtänyt nurjalle puolelle. Yksittäisten toimijoiden vastuunpakoilu johtaa lopulta täystuhoon.

Elokuva käynnistyy verkkaisesti. Henkilöhahmoihin ei panosteta. Wahlbergin esittämä perusjannu on suoraselkäinen ja rehti. Russellin luonnostelema työnjohtaja on vanhan liiton otteilla etenevä periaatteen mies. Muut henkilöt jäävät vain ohi kulkeviksi hahmoiksi. John Malkovichin esittämä öljyfirman pomo on jo lähtökohtaisesti paha. Yllättävän vähän hahmosta saadaan kuitenkin voltteja.

Peter Bergin vahvuudet pääsevät valloilleen katastrofin iskiessä. Öljylautan räjähdys ja tuhoutuminen kuvataan kouriintuntuvan aidolla otteella. Arkipäivän sankarit ovat sankareita sattumalta. Vaikka tähtilippua heilutetaan ja räjähdykset ovat näyttäviä, ylipaisuttelun makua ei ole ilmassa kuin hetkittäin. Tiivis jännitys pitää otteessaan ja työnjohtajan intensiivinen tavoite porausreiän sulkemiselle jatkuu ankaraan loppuun saakka.

Deepwater Horizon on toimiva ja tunteisiin iskevä elokuva tilanteesta, jolloin kaikki menee pahimman vaihtoehdon mukaan. Vaikka elokuva oikoo kulmia ja jättää selittelyn vähemmälle, kokonaisuus on viihdyttävä toimintapaketti. Selittely ja yksityiskohtien vatvominen jääköön muiden projektien tehtäväksi.

J.A.Kaunisto

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone