Arviossa räävitön Deadpool

Ryan Reynolds is DEADPOOL, aka Wade Wilson, aka the Merc with the Mouth.

Ohjaus: Tim Miller. Pääosissa: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T. J. Miller, Gina Carano, Brianna Hildebrand, Andre Tricoteux & Leslie Uggams. Pituus: 108 minuuttia. Ikäraja: K16.

Ikonisimpien superansareiden saatua omat elokuvansa, on valkokangasaikaa riittänyt myös vähemmän tunnetuille sarjakuvien naamiomiehille. Disneyn omistaman Marvel-kustantamon Fox-studiolle lisensoiman Deadpoolin polku omaan elävään kuvaan oli kuitenkin poikkeuksellisen mäkinen, ja Ryan Reynolds, Tim Miller sekä käsikirjoittajat Rhett Reese ja Paul Wernice joutuivat taistelemaan yli vuosikymmenen ennen kuin saivat unelmansa toteutettua.

Hahmo vilahti jo X-Men Origins: Wolverinessa (2009), mutta Deadpoolissa yhteys Ryhmä-X:ään jää viitteelliseksi ja tutut mutantit pariksi koomiseksi sivuhahmoksi. Omaa genreään parodioivana, metakerronnallisena toimintakomediana Deadpool sijaitsee sukupuussa lähempänä Kick-Assia (2010) ja Kingsman: The Secret Servisea (2014).

Deadpool-2-1200x675

Tarina lopputaisteluineen ja romansseineen on kliseinen, mikä tuodaan itsetietoisesti esiin jo alkuteksteissä. Myös rivoja puhuva Deadpool  edustaa taustansa ja erityisominaisuuksiensa suhteen stereotyyppistä supersankaria: entinen erikoisjoukkojen sotilas Wade Wilsonin (Reynolds) suostuu syöpään sairastuttuaan lääketieteelliseen kokeeseen, joka tuhoaa hänen ulkonäkönsä mutta suo palkkatappajan työtä helpottavan kyvyn parantua fyysisistä vammoista ja kasvattaa uusia raajoja irronneiden tilalle. Heikompien puolesta taistelevan supersankariuden sijaan Deadpooliksi itsensä nimeävä ja punaiseen nuttuun pukeutuva miekkamies valitsee koston tien, jonka varrella sarkastinen antisankari viipaloi sivullisia ilman moraalista pohdintaa.

Deadpool on sarjakuvista ja tietokonepeleistä tutulla tavalla tietoinen asemastaan ulkopuolisen katseen kohteena ja fiktiivisenä hahmona. Asetelmaa korostetaan jatkuvana ”neljännen seinän” rikkomisena, kuten Deadpoolin katsoessa kameraan, puhuessa katsojalle tai kommentoidessa elokuvan budjettia tai kerrontaa. Koomisten osumien sihti vaihtelee, mutta koska vitsejä ja dialogia syydetään lähes tauotta myös hilpeitä osumia tulee riittävästi.

Ryan Reynolds tekee uransa parhaan roolin sarjakuvahahmona. On tosin syytä muistaa, että vertailukohtina toimivat pohjattoman surkeat Green Lanter (2011) ja Blade 3: Trinity (2004).

Deadpool on saanut ikärajakseen supersankarielokuvalle korkean K-16, mikä sarjakuvamaisen väkivallan vuoksi on ymmärrettävää. Samalla sen loputtomat navanalusvitsit ja suolikaasupurkaukset menettävät kuitenkin kohderyhmän, jonka palleaan ne iskisivät kaikkein voimallisimmin.

J. K. SILVENNOINEN

Deadpool katsottavissa Elisa Viihteessä.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone