”Christian Rönnbackan rikosromaanit tarjoavat mielenkiintoisia ja jykeviä lukukokemuksia”

ronnbacka

Christian Rönnbacka – Tuonen korppi (CrimeTime 2017, 187s.)

Christian Rönnbackan uusin Antti Hautalehto-kirja on mukaansatempaava rikosromaani. Tapansa mukaan Rönnbacka kuvittaa lukijalle kotoisia maisemia, tällä kertaa Sipoon metsien varjoissa ja louhikoissa, Talman golfkentän ympäristössä.

Kahden teinipojan maalipyssyleikki johtaa ylllättävään löytöön veden täyttämässä kaivoskuilussa.

Hautalehdon miestenilta saaressa muuttuu rauhalliseksi saunaillaksi ja rikosylikonstaapeli Tarmo Lindforsin romanttinen illallinen keskeytyy ennen kuin on alkanutkaan, kun uutiset vanhalta kaivokselta saavuttavat viranomaistoimijat.

tuonen-korppi

Lukija on turvallisessa seurassa Rönnbackan poliisitoimien, virkanimikkeiden ja eri osastojen byrokraattisessa sekamelskassa. Lisäapuja tutkintaan Hautalehto saa myös oikeuspsykologilta, sen verran tuhtia työtä on murhamies tehnyt.

Rönnbacka on saanut Hautalehdon hahmoon taas lisää syvyyttä ja terää. Kielenkäyttökin on ajoittain särmääntynyt ja laitoksen sisäiset ristiriidat tuntuvat syvenevän entisestään.

Rönnbackan kirjoitustyyli on elokuvallinen, tästä jo mainitsin Kylmän sylin yhteydessä vuonna 2015. Ja elokuvaa ollaankin hänen rikostarinoistaan tekemässä. Prosessi vain tuntuu kestävän.

Rönnbackan tapa kuvailla luontoa ja erilaisia ympäristöjä, vuodenaikoja maalaa hyvin sekä rikosmaailman tunnetiloja että tulevia yllättäviä käänteitä. Korppikin antaa oman osansa tarinaan pitkin matkaa.

Naissukupuoli on runsaasti edustettuna, kuntosalin rääkkääjistä paparazzeihin ja entisiin ja nykyisiin heiloihin.

Rönnbacka on vakiinnuttanut maineensa pystyvänä rikoskirjailijana. Hänen lukijansa eivät pety Tuonen korpin kohdallakaan.

Ymmärrän senkin, ettei Rönnbacka halua pahaa sanaa sanoa tai raadollisia luonteenpiirteitä tuoda esiin poliisilaitoksen henkilöhahmoissa, jotka käsittääkseni ovat oikeita henkilöitä Rönnbackan poliisuran ajoilta.

Toki kirjan rikolliset sitten ovatkin aivan toista maata, pirullisia ja häikäilemättömiä. Ja hetkeksi jopa Hautalehdon viattomuus joutuu äärimmäiselle koetukselle.

Elokuvaa odotellessa Rönnbackan rikosromaanit tarjoavat mielenkiintoisia ja jykeviä lukukokemuksia.

Jussi Wahlgren

Tilaa Tuonen korppi -kirja sähköisenä Elisa Kirjasta. Saatavana myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Loistavaa, Christian! Näillä mennään pitkälle.

Kommentit suljettu.