Café Society ★★★☆☆

cafe-society-woody-allen-kirsten-stewart-jesse-eisenberg

Ohjaus: Woody Allen. Pääosissa: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Blake Lively. 96 min. K12.

Woody Allen on pitänyt edellisen välivuoden elokuvanteosta 1981.  Viimeisen vuosikymmenen aikana olen alkanut toivoa, että hän malttaisi pitää lomaa useammin. Vuosi 2016 ei kuitenkaan vahvista hivenen ilkeämielisiä aatoksiani.

Allenin elokuvia on 2000-luvulla yhdistänyt entistäkin painokkaammin aikakausien sekä (muidenkin kuin Manhattanin) kuvauspaikkojen romantisointi. Midnight in Paris (2011) samaan aikaan sekä pilkkasi menneen kaipuuta että oli häpeilemättömän nostalginen kuvaus menneiden vuosikymmenten Pariisista – ja 1920-luvun Ranskassa liikuttiin myös Magic in the Moonlightissa (2014).

Café Society sijoittuu puolestaan romantisoituun 1930-luvun Los Angelesiin, jossa nuori ja rauhaton Bobby (Jesse Eisenberg) yrittää luoda uraa rikkaiden ja kuuluisien agenttina toimivan Phil-setänsä (Steve Carell) avustuksella. Ongelmia seuraa siitä, että molemmat miehet haluavat luoda uraa myös Philin sihteerin (Kristen Stewart) lakanoihin.

Allenin oman kertojaäänen rytmittämä Café Society on visuaalisesti kaunis, löytyyhän kameran takaa elokuvahistorian suuriin kuuluva Vittorio Storaro.

Kevyen satiirinen komedia naureskelee muun muassa juutalaisstereotypioille ja sisältää tutun kuuluisia nokkeluuksia, kuten ”elämä on sadistin kirjoittama komedia”. Parhaimmillaan elokuva on New Yorkiin sijoittuvissa alakuloisissa hetkissä, joista kuvastuu yksilöiden pettymys valintoihinsa ja tyytymättömyys elämään.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihteessä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone