Blu-ray – The Expendables 3

expendables tree

O: Patrick Hughes. PO: Sylvester Stallone, Mel Gibson, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham. 131 min. K16.

BRAY_20130903_EXP3_7700.dng

Toimintafanien saadessa oman dvd/blu-ray -kiekon soittimeensa Sylvester Stallonen äijäelokuvien jatkumosta Expendables 3:sta, Syltty on ehtinyt julkisuudessa jo todeta elokuvan alhaisemman ikärajan olleen karkea virhe. Veretön toimintaelokuva on ajatuksenakin nolo, suorastaan mahdoton. Kuin tehdä pehmopornoa ilman ainuttakaan alastonta persettä tai tissiä. Jokaisessa genressä on kirjoittamattomia sääntöjä ja veretön toimintaleffa sotii toimintafanien odotuksia vastaan. Mikä se sellainen ”kaikkien aikojen toimintaleffa” on, jossa ei veri vuoda eikä kirosana lennä?

Tosin Patrick Hughesin ohjaama rymistely ei kaadu alhaiseen ikärajaan. Enemmän katselukokemusta himmentää juonen sekavuus ja draaman kaaren puutteet. Leffan alkuun ja loppuun on kasattu toimintaa todella tymäkästi. Elokuvasta kannattaa hankkia ”Extended cut” -versio, jossa on muutaman minuutin verran enemmän toimintaa – tosin edelleenkin verettömässä muodossa. Vaikka Stallone vakuuttelee ”The making of” -osiossa käsikirjoituksen olleen huomattavasti paksumpi kuin edellisten leffojen, ”kuin kaksi leffaa samassa paketissa”, lienee aikaisempien leffojen käsikirjoitusnivaskat jääneet melkoisen ohuiksi kärpäslätkiksi. Mutta nyt löytyy juonenkäänteitä! Leffassa on peräti kolme eri taisteluryhmää – vanha ja kulunut Expendables-jengi, uusi teiniporukka ja lisäksi Iso-Arskan johtama ”pelastuspartio”. Vanhoissa parroissa on reilusti enemmän potkua. Wesley Snipes saa heti leffan alussa omat hetkensä mutta muuten mies unohdetaan syrjään. Toinen ex-Expendables eli Mel Gibsonin esittämä kovis on koko leffan liikkeelle paneva voima. Hahmo on kettumaisen kurja tyyppi ja hänen hiljentämisekseen koko leffan ajan tehdään hiki päässä duunia. Gibsonin lailla myös Harrison Ford äijäilee mainiosti.

Uuden nuorennetun porukan on vain tarkoitus järjestää itsensä pulaan. Kuten mainoslauseessakin todetaan, ”never send a boy to do a man’s job”. Mutta uudessa tiimissä on myös koko leffan suurin heikkous, hajuttomien siloposkien kohtalo ei kiinnosta ketään. Vaikka Bulgariassa kuvatuissa taistelukohtauksissa on jytyä ja potkua, kunhan Schwarzeneggerille saadaan riittävän iso pyssy käteen, naamatusten tapahtuvissa tappeluissa on sanomista. Kun puukolla vedetään kurkkua auki, verta pitäisi löytyä ainakin viiltoa tekevästä terästä…mutta ei. Hauskaa myös huomata että eniten kaksinkamppailuita harrastaa ryhmän ainoa nainen (vapaaottelija Ronda Rousey). Lisäksi Jet Lin kaverihalaus Ison-Arskan kanssa on taistelulajien taitajan ainoa fyysinen lähikontakti. Mutta, helikoptereilla tehtävät kohtaukset ja stuntit ovat täyttä asiaa.

Blu-ray -version ääni on mainio ja kuva hyvää tasoa. Kahden levyn ”Extended cut” -paketista löytyy lisukkeita kiitettävästi, joista reilu 50 minuuttia kestävä ”The making of” -dokkari kurkistaa osuvasti kulissien taakse näyttäen muutakin kuin kaveriporukan vitsinheittoa. Löytyypä dokumentista myös aikaisemmin uutisoitu onnettomuus, jossa Jason Statham ajoi rekalla satama-altaaseen. Ja onhan 6 minuutin ”nauretut kohtaukset” -osiokin ihan kiva. Mutta, pakko todeta ettei Extended cut -versio tuo joulua kesän keskelle. Leffa jää verettömäksi, on sitten kyseessä teatteriversio tai ”leikkaamaton” paketti. Jos luvassa on vielä yksi Expendables, toivottavasti kankaalle saadaan K18-actionia ja vanhan kunnon malliin loppukohtauksessa seisoo viimeinen eloonjäänyt eli Sylvester Stallone – kädessään iso pommi ja viimeinen kuva näyttää suuren (leffasarjan päättävän) räjähdyksen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone