Blu-ray – The Congress

congress134

The Congress: O: Ari Folman. PO: Robin Wright, Harvey Keitel, Paul Giamatti. 122 min. K-12. 2014.

congress1

Ohjaaja Ari Folmanin Libanonin sotakenttiä animaation keinoin kuvittanut dokumentaarinen Waltz With Bashir ei voittanut vieraskielisten elokuvien Oscaria mutta siitä huolimatta kyseessä oli (on) ikimuistoinen elokuvajulistus – statement. Folmanin elokuvan realistiseen animaatiomaailmaan sekoittui sopivasti avantgarden vivahteita. Puolalaisen tieteisvisiönääri Stanislaw Lemin (Solaris) tekstiin perustuvassa The Congress-elokuvassa Folman pääsee jatkamaa ja osaltaan laajentamaan animaatiotekniikan mahdollisuuksia. The Congress perustuu osittain Lemin tulevaisuudenutopiaan Futurologinen kongressi, jossa ihmiskunnan ongelmat poistuivat psykokemiallisella itsepetoksella. Nälkä ja vilu katoaa kun itsesuggestio on riittävän vahva.

The Congress on on kuin kaksi vierekkäistä tarinaa, elokuva elokuvassa. Ilmaan heitetään mielenkiintoisia kysymyksiä elokuvasta, viihdeteollisuudesta, todellisuudesta ja näyttelijän suhteesta ympäröivään maailmaan. Robin Wright esittää itseään, näyttelijää,  jolle tarjotaan suoranaista Paholaisen kädenpuristusta – ikuista elämää. Tosin vain digitaalisena bittivirtana, viihdeteollisuuden ikinuorena kasvona. Alakuloisen taustavirran mukana esitetään mieltä kutkuttavia heittoja viihdeteollisuuden tulevaisuudesta, joista tosin osa jää vain irtopalloina pyörimään ilman suurempaa vaikutusta.

Elokuvan punaisena lankana etenee myös näyttelijän vakavasti sairaan pojan kohtalonjuoksu, joka toimii osaltaan vaikuttimena elokuvan päähenkilön toimille ja päätöksille. Tosin lähes kokonaan animaationa etenevässä kongressiosiossa vaikuttimena on myös henkilökohtaisia syitä. Visuaalisesti vaikuttava, lähitulevaisuuteen sijoittuva kongressijakso paisuttelee lumetodellisuuden Matrix-kuvioita tehokkaasti mutta kovin irallisina itse elokuvan alun tapahtumista. Todellisuudesta joutuu luopumaan animaatiomaailman vyöryessä silmille – todellisuus muuttuu kemikaalien vapauttamaksi hallusinaatioksi. Jokainen voi olla kuka tahansa.

Ja tuli aika, että näyttelijän oli uudistettava sopimuksensa. Niinpä hän matkaa ikuisen hyvänolon kaupunkiin. Viihdeteollisuus on muuttunut viihteestä isoveljeksi. Jokainen ihminen luo oman olotilansa, jota todellisuudeksi kutsutaan. Vain viihdearvolla on merkitystä. Elämä on jokapäiväistä Las Vegasia. Mutta miten pyörii maailma, jossa kukaan ei ota vastuuta toisistaan tai edes itsestään? Sellainen maailma pyörii valheen ympärillä.

Elokuvan kaksi toisistaan poikkeavaa maailmaa eivät täysin kohtaa. Hyvästä ideasta huolimatta toteutus jää hajanaiseksi, luonnosmaiseksi. Kaikkea on paljon esillä mutta jatkuva visuaalinen ilotulitus latistaa lopputulosta. Draaman kaari kehittyy kuoppaisesti. Toisaalta lopussa seisova dystopian huipentuma ei jätä tarinan sanomaa epäselväksi. Fiilis on kuin Apinoiden Planeetan loppukohtauksessa, jossa rannalla makaa Vapauden patsaan pää – epätodellista ja hätkähdyttävää. Blu-ray -julkaisun HD-kuvasta ei ole huonoa sanaa sanottavana, katsomiskokemus on nautinto. Animaatiojakson voimakkaat pastellisävyt piirtyvät vahvasti tajuntaan. Terävän kuvan kannalta blu-ray on ehdoton vaihtoehto mutta bonuksilla ja lisukkeilla ei juhlita, sillä niitä ei ole.

The Congress Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone