Blu-ray – Tanssi Haudoilla

A Walk Among The Tombstones malaysia movie poster gsc

O: Scott Frank. PO: Liam Neeson. 114 min. K-16. 2014.

pahanjaljillaetu18914lk_503_la

Kun huumepomojen rakkaita aletaan kidnapata, tuntuu poliisin sijaan luontevammalta pyytää apua lisenssittömältä yksityisetsivältä. Tilannetta ei helpota, että motiivina vaikuttaisi olevan rahan ohella sadismi, sillä lähetykset toimitetaan vastaanottajille osissa, kertakorvauksesta huolimatta.

Scott Frankin Tanssi haudoilla on vasta toinen Lawrence Blockin Matthew Scudder -romaanien filmatisointi. Ensimmäisessä (8 miljoonaa tapaa kuolla, 1984) pääosassa nähtiin Jeff Bridges.

Nyt dekkarin kengissä kulkee Liam Neeson, joka tuntuu vanhemmiten keskittyneen machompiin ja toiminnallisempiin rooleihin, kuten Takeneissa ja Non-Stopissa, joissa hänen hahmonsa oli hyvin samankaltainen. Lapsen tappaneen vahingonlaukauksen takia poliisivoimista eronneen, nukkavierun omantienkulkijan sukulaisuutta kovaksikeitetyille esikuvilleen ei peitellä, ja Philip Marlowe sekä Sam Spade mainitaan nimeltä.

AWalkAmong_800b

Vuoteen 1999 sijoittuvassa kuvastossa on viittauksia Y2K-hysteriaan, joka ei kuitenkaan liikuta nykytekniikkaa karttavaa Scudderia. Lehtien otsikot ja taustalla häämöttävät kaksoistornit kuitenkin vihjaavat ironisesti, ja jokseenkin kömpelösti, ihmisten pelkojen kohdistuvan väärään osoitteeseen.

Tanssi haudoilla on kohtuullisen tyylikäs ja synkkätunnelmainen nyky-noir, jonka kuvasommitelmat hyödyntävät sateista New Yorkia monipuolisesti. Sarjamurhaajat ovat sairaita psykopaatteja mutta lain väärällä puolella kulkevat myös Scudder ja hänen toimeksiantajansa. Mustan ja valkoisen sijaan elokuvaa leimaavatkin harmaan sävyt.

Laura Birn tekee pienen roolin kuolevana tyttönä, jonka vuorosanat olisivat varmasti ikimuistoisia, ellei hänen suunsa olisi teipattu.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone