Blu-ray – Labyrintti

MV5BMjUyNTA3MTAyM15BMl5BanBnXkFtZTgwOTEyMTkyMjE@._V1_SX640_SY720_

Labyrintti. Ohjaus: Wes Ball. Pääosissa: Dylan O’Brien, Will Poulter, Kaya Scodelario, Aml Ameen, Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee, Patricia Clarkson. 113 min. K-12.

Maze-Wall-2-Comp

Nuorisokirjallisuuden, jota Suomessa on alettu kankeasti young adult -fiktioksi kutsua, vaikutus on näkynyt elokuvateollisuudessa vahvana jo pitkään. Valmiin fanipohjan vuoksi suosituimmista fantasia- ja seikkailusarjoista on tehty elokuvaversio tai sellaista ainakin suunnitellaan.

James Dashnerin nuortenkirjasarjan ensimmäiseen romaaniin The Maze Runneriin perustuva Labyrintti ei edusta lajin parhaimmistoa. Tarina keskittyy jälleen poikkeusyksilöksi osoittautuvaan protagonistiin, jonka täytyy selvittää itselleen kuka hän on, taistella pahaa vastaan ja johdattaa muiden kulkua.

Thomasin (Dylan O’Brien) päivä alkaa tavanomaisesti jos ei ota lukuun sitä, että hän herää tajuttomana ja muistinsa menettäneenä tavarahissistä. Hissi pysähtyy muurin ympäröimälle ruohoaavikolle, jossa Thomasia odottaa joukko poikia, jotka ovat saapuneet paikalle aiemmin samalla tavoin, mitään menneisyydestään muistamatta. Muuri paljastuu labyrintiksi, joka muuttaa muotoaan ja josta kukaan ei ole jäänyt kertomaan jälkipolville.

Omavaraisessa yhteisössä itse luomiaan sääntöjä ja hierarkioita noudattavat, vallasta riitelevät ja ympärillä lymyävää uhkaa pelkäävät pojat tuovat mieleen William Goldingin Kärpästen herran, mutta Labyrintin maailma rakentuu vertauskuvallisuuden sijaan stereotypioille.

Mystinen labyrintti vaikuttaa hetken kiinnostavalta, mutta sen vaarojen ja logiikoiden alkaessa aueta sokkelo menettää nopeasti kiintoisuutensa. Tarina harppoo rivakasti eteenpäin ja päättyy häpeilemättömään cliffhangeriin. Toisin kuin Harry Potterit ja ensimmäinen Nälkäpeli se ei toimi itsenäisenä elokuvana vaan ainoastaan alustuksena jatko-osille.

The Maze Runner, 2014

Vähemmän loogiselta vaikuttaa labyrintin sisäänsä rajaama maailma, jonka monet yksityiskohdat jäävät kummastuttamaan. Miten ilman mitään muistikuvia heräävät pojat kykenevät käsittelemään elämäänsä ja puhumaan siitä abstraktioiden avulla, jos heidän muistinsa on täysin pyyhkiytynyt? Jos he eivät muista vanhempiaan tai omaa nimeään, miten he ylipäätään voivat olla varmoja siitä, että heillä sellaisia on? Miten voi tietää unohtaneensa jotain, jonka olemassa olosta ei tiedä?

Labyrintin ympäröimä kaikkeus vaikuttaa myös seksuaalisuudesta vapaalta vyöhykkeeltä. Murrosikänsä pahimmassa hormonimyllerryksessä olevat ja muusta maailmasta eristetyt pojat eivät osoita vähäisimpiäkään himon merkkejä toisiaan mutta eivät myöskään yhteisöönsä vuosien jälkeen saapuvaa ensimmäistä naispuolista asukkia kohtaan. Jokainen nuorisovankilassa tai poikakoulussa nuoruutensa viettänyt tietää, ettei se ole mahdollista.

J. K. SILVENNOINEN

 Labyrintti Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone