Blu-ray – Jacques Tati: The Ultimate Complete Collection

jacques_tati_the_ultimate_complete_collection_7_disc_blu_ray

Jacques Tati: The Ultimate Complete Collection. 18 h 18 min. 2015.

”Etsimättä sanomaa yritän ilmaista asioita, jotka johtavat persoonallisuuden nujertamiseen yhä mekanisoituneemmassa maailmassa” (Jacques Tati)

Tati_bluray_box

Kaikkien aikojen suurimman ranskalaisen koomikon, Jacques Tatin, koko elokuvaura on vihdoin saatavilla ääneltään ja kuvaltaan restauroituna Jacques Tati: The Ultimate Complete Collectionilla, joka sisältää kuusi pitkää ja seitsemän lyhyttä elokuvaa.

Tatin komiikka on samaan aikaan sekä kiinni traditiossa että omaperäistä ja modernia. Lämpimään huumoriin liittyy surumielisyyttä, jonka Sylvain Chometin animaatio Illusionisti (2010) oivallisesti tavoitti.

Kirjeenkantajan koulu (1947) laajentui Tatin ensimmäiseksi pitkäksi elokuvaksi Lystikäs kirjeenvaihtaja (1949), josta on boksilla tarjolla myös kadonneeksi luultu värillinen versio. Tati keskittyi vuosia seuraavan elokuvansa (Riemuloma Rivieralla, 1953) suunnitteluun. Samalla hän kehitti herra Hulotin, josta muodostui hänen vakihahmonsa.

14B&W (626x640)

Hulot kuuluu Buster Keatonin kivikasvon ja Charlie Chaplinin kulkurin kanssa samaan joukkoon mutta on samalla ratkaisevasti erilainen. Kömpelö jokamies on aina jollain tapaa ulkopuolinen ja syrjässä keskipisteestä. Hulot siirtyi yhä enemmän marginaaliin elokuvassa Enoni on toista maata (1958), ja Playtimessä (1967) hän on jo oikeastaan sivuhahmo.

Tematiikaltaan ja sävyiltään yhtenäiset elokuvat eivät sisällä varsinaista tarinaa, vaan koostuvat lähes itsenäisistä mutta toisiaan risteävistä tapahtumista. Urbaanit miljööt ovat täynnä yksityiskohtia mutta silti tyhjiä ja inhimillisestä lämmöstä riisuttuja vastakohtana maaseudun ja kyläyhteisöiden lämpimämmille sävyille. Ihmisten välisiä suhteita leimaavat sattumanvaraisuus ja etäisyys.

Yhteiskunnallinen kritiikki kohdistuu modernisoituvaan Ranskaan ja sen keskiluokkaan, joka elää designin ja uusien keksintöjensä keskellä ilotonta ja mekaanista arkeaan. Tavarantuotanto, kulutus ja työnteko ovat ottaneet yliotteen ihmisten elämässä, jossa teknologia ja uusi muotoilu näyttäytyvät naurettavina ja epäkäytännöllisinä. Teennäisyyden keskellä kömpelö ja viaton Hulot rinnastuu lapsiin, jotka Tati kuvasi poikkeuksetta aikuisia elämäniloisempina ja aidompina.

10PHOTO (640x484)

Tati oli pikkutarkka perfektionisti, joka suunnitteli ja hioi elokuviaan liki loputtomiin; pelkästään Playtimen ääniraitaa hän paranteli vuoden. Äänellä onkin Tatin elokuvissa poikkeuksellisen keskeinen sija. Hän muokkasi, yhdisteli, häivytti ja korosti ääniä hyödyntäen taitavasti niin hiljaisuutta kuin meteliä. Etenkin Traficissa (1971) ihmisääni muuntuu ääniefektiksi, hälyksi hälyn keskellä. Keskustelu on semanttiselta sisällöltään merkityksetöntä, mikä korostaa ihmisten välisiä kommunikaatiovaikeuksia.

Jacques Tati: The Ultimate Complete Collection sisältää hurjan määrän lisämateriaalia. Sellaiselta tuntuu myös Tatin viimeinen pitkä elokuva Parade (1974), Ruotsin tv:lle tehty tilkkutäkki, jossa mestari pääsee vielä kerran esittämään vanhoja kabareevuosiensa bravuureita miimikkona.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone