Blu-ray – Devil’s Due

Devils-Due-IntlPoster

Devil’s Due. Ohjaus: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett. Pääosissa: Zach Gilford, Allison Miller. 89 min. K-16. 2014.

DevilsDue

Zach ja Samantha ovat nuoripari, joka viettää häämatkaansa Haitilla. Ilta sujuu perinteisen kaavan mukaan: liiasta viinasta seuraa huonoa seuraa, muistinmenetys, paha olo ja suunnittelematon raskaus. Poikkeavaa sen sijaan on, että ultraäänikuvissa hymyilee suloinen antikristus. Pikkuhiljaa  mahassa muhiva pahahenki muuttaa myös äidistä paholaismaisen.

Devil’s Due on tyypillinen found footage- elokuva, joka näkee paljon vaivaa selittääkseen jokaisen POV-otoksen alkuperän. On luonnollista, että nuoripari kuvaa innostuneena uutta elämäänsä, mutta välillä joudutaan käyttämään myös valvontakameroiden kuvaa ja unohtamaan kamera päälle matkalaukkuun. Sinänsä kameraa käytetään lajityypin huomattavat rajoitteet huomioon ottaen monipuolisesti ja pääosin uskottavasti.

Tekijät ovat käyttäneet paljon aikaa tehdäkseen pääosanesittäjistä sympaattisia, todentuntuisia hahmoja, joiden kohtalo ei ole katsojalle yhdentekevää. Pyrkimyksen haittapuolena on, että elokuva sisältää valtavan määrän tavanomaiselta vaikuttavaa kotivideomateriaalia.

Kauhuelouvana Devil’s Due onkin keskinkertainen. Parhaat hetket ovat pahaenteisiä mutta säikäytykset niin ilmeisiä ja odotettavissa olevia, etteivät täytä tarkoitustaan.  Varsinaista pelkoa, saati kauhua, elokuva ei missään vaiheessa herätä. Se on kuin kotivideokameralla kuvattu ja vedellä lantrattu Rosemaryn Painajainen, johon on lisätty kohtauksia Paranormal Activitysta.

Lisämateriaali sisältää muun muassa tekijöiden hekottelua ja selkään taputtelua sekä heidän aiemmin nettiin tekemiään kauhukomediapätkiä. Leikkausta sopii kehua, sillä jokainen poistetuista kohtauksista ansaitsi jäädä pois lopullisesta versiosta. Etenkin vaihtoehtoinen loppu sisältää niin turhan juonellisen kaarroksen että muuttuu jo komedialliseksi. Kiitosta voi antaa myös elokuvan ”ennen ja jälkeen” -henkiselle trailerille, joka on kekseliäämpi kuin itse elokuva.

Elokuvassa esiintyvä pahuuden symboli muistuttaa kovasti euron merkkiä. Vitsi olisi hauskempi, mikäli elokuvan sijoittuisi Kreikkaan tai sen rahoitus olisi tullut perussuomalaisten puoluetoimistosta.

J. K. SILVENNOINEN

 

Devils`s Due Elisa Viihteessä-

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone