Big Game on suomalaisen leffahistorian merkkitapaus – tuottaja puhuu

Big Game_00609.NEF

Jalmari Helanderin ohjaamasta Big Game –elokuvasta on varsinainen”big bang”  suomalaisessa elokuvahistoriassa. Päätähti Samuel L. Jacksonin myötä leffassa on aimo annos Hollywood-meininkiä.

Big Game on katsottavissa Elisa Viihteessä. Elokuva julkaistiin Toronton festivaaleilla syksyllä 2014 ja vastaanotto oli hyvä. Elokuvan tuottaja Petri Jokiranta toteaa, että suomalainen elokuva herättää hyvin harvoin yhtä suurta kansainvälistä kiinnostusta.

Ohjaaja Helander ja tuottaja Jokiranta valmistelivat elokuvan käsikirjoista pitkään ja hartaasti.

Elokuvassa Yhdysvaltain presidentin (Samuel L. Jackson) lentokone putoaa keskelle Lapin erämaata terroristien ohjusiskussa. Presidentti törmää erämaassa metsästysretkellä olevaan suomalaispoikaan (Onni Tommilaan). Alkaa henkeäsalpaava takaa-ajo.

Jokirannan mukaan tavoitteena oli tehdä hyvän fiiliksen toimintaseikkailu vanhan ajan Spielberg-leffojen henkeen.

”Se on tyylilaji, jossa Jalmari kokee olevansa parhaimmillaan”, Jokiranta toteaa.

Kallein suomalaiselokuva

8,5 miljoonan euron budjetillaan Big Game on kaikkien aikojen kallein suomalainen elokuva. Rahoituksesta noin 3 miljoonaa euroa tulee Suomesta.

”Meillä on suomalainen tarina. Koko taiteellinen työryhmä lukuun ottamatta lavastajaa ja puvustajaa olivat suomalaisia. Kolmannes rahoituksesta tulee Suomesta. Olemme ylpeitä siitä, että elokuva on suomalainen sekä myös iso kansainvälinen elokuva.”

Elokuvan kirkkain tähti Samuel L. Jackson oli jo alun perin yksi Helanderin lempinäyttelijöistä presidentin rooliin.

”Jaoimme käsikirjoituksia useille agenteille, mutta emme laskeneet sen varaan, että Jackson tulisi mukaan. Se tuntui meistä lähes utopialta.”

Sitten elokuvantekijöille tuli tieto, että Jackson on kiinnostunut käsikirjoituksesta.

”Siitä homma lähti purkautumaan ja saimme neuvoteltua sopimukset ja ehdot kuntoon. Se oli meille valtava paukku.”

Jackson kertoi kiinnostuneensa elokuvaprojektista, koska se oli sekä toiminnallinen että inhimillinen. Hän oli katsonut Helanderin edellisen elokuvan Rare Exportsin, joten hän tiesi millaiseen kelkkaan joutuisi.

”Ehkä myös sillä oli merkitystä, että hän pääsi näyttelemään Yhdysvaltain presidenttiä ja että vastanäyttelijänä oli pieni poika”, Jokiranta arvelee.

Tuottajan mukaan presidentin ja suomalaispojan välinen kemia on avainasemassa elokuvassa.

Alussa 15-vuotiasta Tommilaa jännitti olla maailmantähden seurassa.

”Kun esittelin Onnin ja Samuelin toisilleen ensimmäisissä lukuharjoituksissa, Onni oli aika peloissaan. Seuraavana päivänä he löysivät kuitenkin yhteisen sävelen. Jackson opetti Onnille muun muassa cooleja tervehdyksiä.”

BigGame1

Tähtikaarti seurasi perässä

Jacksonin mukaantulo avasi ketsuppipullon, sillä muutkin ulkomaisten näyttelijät kiinnostuivat elokuvasta.

Elokuvassa näyttelee myös Jim Broadbent, joka voitti sekä Oscarin että Golden Globen parhaasta miessivuosasta Iris-elokuvassa. Sekä Felicity Huffman, joka sai elokuvasta Transamerica parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden.

”Jackson toi mukanaan Hollywoodia tekemiseen. Hän hoiti hommansa esimerkillisesti, mutta samalla hän piti kiinni isoimman näyttelijän statuksesta. Se näkyi muun muassa siinä, että hänellä oli suurin raideri käytössään. Hollywoodissa näyttelijän työhistoria ja asema merkitsevät paljon.”

”Hän oli vaativa, mutta hyvällä tavalla. Hän halusi tietää jatkuvasti, miksi jokin asia tehdään niin kuin tehdään. Jalmari joutui jatkuvasti perustelemaan omia ratkaisujaan. Esimerkiksi, että miksi kamera on juuri nyt tuolla.”

Jokirannan mukaan koko projekti on ollut erittäin opettavainen.

”Olen päässyt kokemaan ison tuotannon hyvine ja huonoine puolineen. On ollut monia stressaavia vaiheita, mutta ne kuuluvat tähän työhön.”

Lappiin sijoittuvaa elokuvaa kuvattiin Saksan Alpeilla ja studiossa Münchenissä syksyllä 2013.

Big Gamessa erilaiset maailmat ja ihmiset kohtaavat. Elokuvassa esiintyy karuja suomalaismieshahmoja ja mukana on roppakaupalla suomaista huumoria.

”Se on meidän vahvuutemme. Meidän ei olisi järkevää tehdä samaa mitä Hollywood tekee. Meidän pitää pystyä tuomaan elokuviin joitain omaleimaista. Sillä tapaa erotumme kilpailijoista. Se konsepti lähti Rare Exportista ja jatkuu nyt Big Gamessa. Ehkä teemme vielä kolmannen elokuvan samalla tyylillä”, Jokiranta vihjaa.

Kuvat: Stephanie Kulbach

[youtube id=”lHdFE10n9bc” width=”600″ height=”350″]

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone