Arvostelussa Weathering with You: ”Tokio-kuvaus on hienoimpia kaikki elokuvan tyylilajit mukaan lukien.”

Weatherin with Youssa yhdistyvät fantasia ja realistinen kaupunkikuva

Weathering with You. Ohjaus: Makoto Shinkai. 112 min. K7.

Makoto Shinkai ehti puuhailla kotimaassaan pitkään kirjojen, mangan ja animen parissa, mutta Japanin ulkopuolella hänen nimensä pysyi suurelle yleisölle tuntemattomana. Miehen omaan romaaniin pohjautuva Your name. (2016) rikkoi kuitenkin ennätykset niin Japanissa ja kuin muualla maailmassa suistaen Studio Ghiblin Henkien kätkemän (2001) kaikkien aikojen parhaiten tuottaneen animen paikalta.

Niinpä Shinkaita alettiin tituleerata Hayao Miyazakin manttelinperijäksi, mikä oli paitsi huomattavan ennenaikainen myös tarpeeton ja yliampuva rinnastus.

Shinkain uusimmassa elokuvassa Weathering with Youssa Tokiota ovat kiusanneet jatkuvat rankkasateet kuukausitolkulla. Suurkaupungin lainehtivillä kaduilla kuljeskelee työtä ja kotia etsivä, kotoaan karannut lukiolaispoika, joka päätyy työskentelemään urbaaneja legendoja tutkivaan roskalehteen. Luonnollisesti hän tapaa myös orvon ”aurinkotytön”, joka kykenee maagisilla voimillaan puhkomaan aukkoja sadepilviin.

Romanttisen fantasian rakkaustarinan ylipursuavan tunteellisuuden tarkoitus on saada vesimassat liikkeelle myös katsojan silmäkulmista. Japanilaiset myytit ja uskomukset linkitetään nykypäivään ja ilmastonmuutokseen, mutta jälkimmäisen suhteen huomiot jäävät kevyiksi. Kärjistäen sanoman voisi tiivistää niin, että henkilökohtainen onni on laajempaa hyvinvointia tärkeämpää.

Aina välillä kuulee murhetta käsinmaalatun animaatioelokuvan katoamisesta. Shinkain elokuvien digitaalisesti tehdyt luontonäkymät ja urbaani miljöö jatkavat perinnettä tavalla, joka ei kauneudessaan häviä siveltimellä luoduille esikuvilleen.

Animaatio onkin Weathering with Youn onnistunein osa. Säänvaihtelut ja tavat, joilla vesipisarat osuvat eri materiaaleihin, on animoitu kauniisti. Tokio-kuvaus on puolestaan hienoimpia koskaan näkemiäni kaikki elokuvan tyylilajit mukaan lukien.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone