Arvostelussa uusi Tuntematon sotilas: ”Suurin vahvuus ovat erinomaiset näyttelijät, joiden avulla Louhimies on louhinut ikonisiksi patsaiksi muodostuneista hahmoista esiin uusia piirteitä.”

3571770acbad424b9988664911b7dd57

Synkemmät velikullat

Tuntematon sotilas. Ohjaus: Aku Louhimies. Pääosissa: Eero Aho, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi. 180 min. K16.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas (1954) on kansallisen kulttuurimme monumentti, joka on ainakin syytä väittää lukeneensa ja joka kulloisenkin kulttuuriministerin on turvallista mainita suosikkikirjakseen.

Edvin Laineen itsenäisyyspäivän perinteeksi muodostunut elokuvasovitus (1955) on Linnan romaaniakin paremmin tunnettu ja suuremmassa vastuussa kansallisen identiteettimme sotakeskeisyydestä ja tavasta hahmottaa itsensäisyytemme ikään kuin toisesta maailmansodasta alkaneeksi. Hyvä mutta yliarvostettu elokuva on alkuteosta ristiriidattomampi ja sovittelevampi, humoristista ainesta ja miesten välistä sanailua korostava sankarillinen sotaretki.

Rauni Mollbergin versio (1985) on pasifistisuudessaan Linnalle uskollisempi ja psykologisesti uskottavampi keskittyessään kuvaamaan sotaa nuorten miesten näkökulmasta.

Molemmat elokuvat ovat oman aikansa ja ohjaajansa näköisiä lapsia sekä onnistuneita sovituksia kansallisesta klassikosta. Sellaiseksi voi kuvailla myös Aku Louhimiehen Tuntematonta sotilasta, jonka käsikirjoitus tosin perustuu Linnan sensuroimattomaan Sotaromaaniin (2000).

Konekiväärikomppaniaan kuuluva joukkue talsii ja ryömii jälleen sodassa, jonka Suomi häviää (pahoittelen juonipaljastusta) mutta visuaalisesti ja temaattisesti aiempaa synkemmässä maastossa. Sukulaisuus Mollbergin teokselle näkyy sodanvastaisuudessa, mutta painotuksissa korostuvat näkemys jatkosodasta hyökkäyssotana ja yhteys natsi-Saksaan: kerrontaa leikkaavat arkistofilmit Hitlerin vierailusta Mannerheimin syntymäpäivillä ja Helsingistä, jossa liehuvat hakaristiliput.

Natsikytköksien, suomalaisten sotilaiden naisiin kohdistaman seksuaalisen väkivallan ja omien miesten teloittamisen kuvauksista huolimatta Louhimiehen näkemys on saanut osakseen varauksettomamman kiitoksen ja pienemmän kohun kuin Linnan romaani tai sen aiemmat elokuvaversiot ilmestyessään. Etäisyys antaa vapautta.

Hieman kyynisemmin voisi katsoa, että kriittisemmästä suhtautumisesta sotaan ja omaan historiaan on haettu oikeutus kolmannen Tuntemattoman tekemiseen.

Myös kotirintaman merkitys korostuu. Mutta pikemminkin kuin alleviivatakseen, että sota koski kaikkia sukupuoleen ja ikään katsomatta, sen avulla muistutetaan, mikä oli tärkein syy, joka sai miehet jaksamaan juoksuhaudoissa. Se ei ollut uskonto tai isänmaa.

Suurin vahvuus, kuten kotimaisessa elokuvassa niin usein, ovat erinomaiset näyttelijät, joiden avulla Louhimies on louhinut ikonisiksi patsaiksi muodostuneista hahmoista esiin uusia piirteitä. Etenkin Eero Ahon ja Jussi Vatasen valaisemina tutut vuorosanat heijastavat yllättäviä varjoja.

Rokka on nostettu selvästi elokuvan keskushahmoksi, jonka kautta monet keskeiset kohtaukset suodattuvat. Ahon suvereenisti tulkitsema niskuroiva huippusotilas ei ole enää pelkkä lupsakka ja sanavalmis karjalainen maanviljelijä, joka joutessaan tappaa 50 venäläistä, vaan hänestä välittyy niin aitoa vihaa ja katkeruutta kuin isällistä lämpöä ja henkistä rikkinäisyyttä.

Myös Vatanen tekee hienon roolin Koskelana, jonka rauhalliseen ja alaisia kunnioittavaan olemukseen liittyy apaattisuutta ja lannistuneisuutta.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone